Populaire serie ‘Fame’

De televisieserie ‘Fame’ groeide in de jaren tachtig uit tot een ware hype. Wereldwijd droomden jongeren ervan om net zo goed te kunnen dansen, zingen en acteren als de hoofdrolspelers in ‘Fame’.

Zwoegen voor succes

In Amerika ging de serie op 7 januari 1982 in première. De verhaallijn was gebaseerd op de gelijknamige succesvolle drama- en muziekfilm ‘Fame’ uit 1980. In 136 afleveringen werden leerlingen en leraren gevolgd aan de prestigieuze School of Performing Arts in New York. Hoofdrolspelers Leroy, Bruno, Doris, Danny, Coco en Julie kregen daar les van onder meer muziekleraar Benjamin Shorofsky, danslerares Lydia Grant en docente Engels Elizabeth Sherwood. Ondanks de schitterende choreografieën en muziek was de serie zeker niet zoetsappig te noemen. De leerlingen moesten zwoegen voor hun succes en worstelden met problemen als eetstoornissen, racisme, homoseksualiteit en analfabetisme. Veel muzieknummers uit de serie werden wereldwijde hits. De titelsong ‘Fame’ en ‘Out Here On My Own’ belandden in vele landen op nummer één in de hitlijsten. Nog zo’n succesnummer was ‘Starmaker’. De leerlingen zongen dit lied voor de uit de serie vertrekkende docent Mr. Crandall. Achteraf bleek dat de cast dit als eerbetoon voor acteur Michael Thoma had gezongen, die ernstig ziek was. Hij overleed drie weken na de opname.

The Kids from Fame

Ook in Nederland was de serie zeer geliefd. Er waren agenda’s, posters en zelfs breipatronen voor truien met het rode Fame-logo. De Vara, die de serie uitzond, organiseerde voor de jeugd zelfs een ‘Fame’-danswedstrijd. Hoewel de kijkcijfers in Amerika daalden, bleef de serie wereldwijd onverminderd populair. Zo populair, dat bekende castleden onder de naam The Kids From Fame op tournee gingen. In 1983 zongen ze in Ahoy in Rotterdam hun succesnummers, zoals ‘I Still Believe in Me’ en ‘Hi-Fidelity’. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de populaire televisieserie is recentelijk de cd ‘Fame U.K. Reunion Concert 2019 – Live in Liverpool’ uitgebracht. Deze is online te bestellen bij het Nederlandse muzieklabel CD-licious.

 

Foto
Wikimedia Commons

Laat een reactie achter