Dagboek van een Herdershond een onvergetelijk tv-moment

Miljoenen Belgen en Nederlanders zaten tussen 16 januari 1978 en 29 januari 1980 aan de buis gekluisterd toen ‘Dagboek van een Herdershond’ op televisie kwam.

Odekerke slechts de hond

De legendarische zestiendelige dramaserie is gebaseerd op het boek  ‘Kroniek eener parochie’ van priester-schrijver Jacques Schreurs. Het is de eerste grote dramaproductie van Joop van den Ende, met prachtige muziek van Ruud Bos. De cast bestond uit de crème de la crème van de toenmalige Nederlandse toneelwereld, met o.a. Joop Doderer, Guus Hermus, Ko van Dijk, Brûni Heinke, Renée Soutendijk, Manfred de Graaf en Hella Faasen. De Vlaamse acteur Jo De Meyere speelt de rol van de verlegen kapelaan Erik Odekerke, die naar zijn eerste parochie in het landbouwdorpje Geleen wordt gestuurd. Al in de eerste aflevering wordt de titel van de serie duidelijk, als Odekerke bij pastoor Bonhomme (Bob Storm) op audiëntie moet komen. De bourgondische pastoor verduidelijkt de jonge kapelaan dat hijzelf de herder van het dorp is en Odekerke in de hiërarchie slechts de hond. Toch deelt de naïeve kapelaan lief en leed met zijn parochianen, waarbij hij regelmatig gecorrigeerd wordt door zijn engelbewaarder (stem van Kees Brusse). Deze gebeurtenissen beschrijft hij in zijn dagboek, waarbij zijn gedachten hoorbaar zijn. Om hem enigszins van zijn ‘hondencomplex’ af te helpen krijgt hij van vriend en collega-kapelaan Paulus Lumens (Rudi Falkenhage) een herdershond.

Musical in Maastricht

De notabelen, onder wie herenboer Nicolaas Bonte (Ko van Dijk), en het Rijke Roomse Leven spelen een grote rol in de verhaallijn. Tragisch genoeg kwam Van Dijk tijdens de opnamen van het tweede seizoen te overlijden. Regisseur Willy van Hemert vond het niet gepast iemand anders zijn rol te laten spelen en herschreef het script. In 1978 won Van Hemert de Gouden Televizier-Ring voor de buitengewoon succesvolle dramaserie. Wie dit prachtige verhaal wil (her)beleven kan van 29 april t/m 17 juli in het MECC Maastricht naar de gelijknamige musical. Daar komt ‘Dagboek van een herdershond’ op grootse wijze tot leven. Op zondag 8 mei vond de première plaats in het bijzijn van Jo De Meyere en Brûni Heinke. Dat is vast een mooie hereniging met warme herinneringen geworden.

 

Foto
Nationaal Archief

 

Geef een reactie