Punk!

Met veel lawaai je afzetten tegen de overheid en de maatschappij met al z’n regels: Punk! Het begon in 1975 in Amerika, de Britten gingen een jaar later overstag. 

Ontploffende jeugd

Punk hekelde de hippie-kijk. Hoezo ‘Make love not war’? Wat viel er te houden van een economische crisis, een stijgende jeugdwerkloosheid, de Koude Oorlog en de bom die zou vallen? Nadat in 1976 de Amerikaanse punkband The Ramones door Engeland toerde en de lp ‘Anarchy in the UK’ van The Sex Pistols verscheen, ontplofte de Engelse jeugd. Er ontstond een nieuw fenomeen: ‘Fuck the system’ en ‘Do it yourself’, oftewel alles zelf doen en daarbij zoveel mogelijk lol trappen.

Hanenkammen

Bij deze ruwe vorm van rockmuziek met krijsende stemmen, vals gestemde gitaren en kettingzagen hoorde ook een bijzondere kledingstijl: overal veiligheidsspelden, piercings, kleding met Schots ruitpatroon, leren jassen met daarop het anarchismesymbool, de A in een cirkel getekend. Verder waren de mohawks (enorme fluorescerend geverfde hanenkammen), nethemden en militaire kistjes zeer geliefd onder de punkers.

Iggy Pop

De Nederlandse jeugd maakte in 1977 voor het eerst kennis met punk door het legendarische optreden van Iggy Pop in ‘Avro’s Toppop’. De zeer verslaafde Iggy weigerde eerst om op het podium ‘Lust for life’ te komen playbacken. Toen de muziek werd gestart, stormde hij alsnog met een uitgemergeld ontbloot bovenlijf het podium op. Hij vernielde decorstukken en gaf kronkelend op de grond een wanstaltige performance. De jeugd was om, dat was gaaf!

Weekendpunkers

In de jaren tachtig hing de punkscene sterk samen met een nogal heftige kraakbeweging, zoals de groep The Ex die nog steeds bestaat. De kraakpanden werden ontmoetingsplekken waar weekendpunkers die flink wilden drinken en plezier maken, als ook de ‘echte’ punkers met hun ideologieën, naar optreden van punkbands kwamen luisteren. Een van de allereerste punksingels in ons land was ‘Van Agt Casanova’ van Paul Tornado in 1977. In de jaren negentig ontstonden verschillende soorten punkbands, waaronder Misselijk en Fleas and Lice. Tegenwoordig zijn er veel Nederlandse punkbands. Ze spelen skatepunk, poppunk of pretpunk.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

1 Comment

Geef een reactie