Ron’s Honeymoonquiz mega populair

Vol verwachting keek televisiekijkend Nederland vanaf 1987 uit naar een zaterdagavond vol humor en sensatie met ‘Ron’s Honeymoonquiz’.

De toren van Pisa

In dit amusementsprogramma van de TROS moesten drie pasgetrouwde stellen het in hun prachtige bruidskleding tegen elkaar opnemen. Presentator Ron Brandsteder introduceerde al zingend de drie koppels met het meeslepende liedje: ‘Want engelen bestaan niet, maar een bruidspaar zoals zij…’. Dan volgde een quizronde waarin de stellen vragen over elkaar of over hun schoonouders moesten beantwoorden. Het bruidspaar met de minste punten viel af en kreeg een mini-honeymoon aangeboden. De overige twee stellen streden verder met spellen als: ‘Klokken van het geluk’, ‘De autowasstraat’, ‘De huwelijksboot’ en ‘Het zwembad’. Bij dit laatste onderdeel moesten vijf familieleden samen aan een touw trekken. Bij elk fout antwoord viel een familielid af, met het risico dat de overgebleven familieleden het gewicht van het bruidspaar niet meer konden houden zodat die in het zwembad vielen. Het laatste bruidspaar moest met een stok op een aantal engeltjes tikken waaronder een engeltje of een duiveltje verstopt zat. Een duiveltje betekende een opdracht. Binnen tien minuten moesten alle opdrachten uitgevoerd worden, waaronder het nagelbijtend spannende spel ‘De toren van Pisa’. Regelmatig hielp Ron een handje mee, zodat de zenuwachtige finalisten de huwelijksreis naar een prachtige verre bestemming wonnen.

In de soep

Hoewel het populaire spelprogramma in 1990 naar de commerciële zender RTL verhuisde bleef het concept, totdat het in 1996 stopte, vrijwel onveranderd. Het zwembad werd vervangen door een ‘bord tomatensoep’ waar, tot grote hilariteit van het publiek, de verliezende bruidegom in viel. Om de romantische honeymoon te winnen moesten de finalisten in zeven minuten een parcours afleggen, met vier opdrachten én ‘De toren van Pisa’. Daarnaast werden nog kennisvragen gesteld waarbij vijfduizend gulden per goed antwoord aan wooncheques was te winnen. Hoewel de tune ‘Engelen bestaan niet’ nooit een hit is geweest, bleef het lied bij velen ‘hangen’. Tijdens een concert van de Toppers in 2008 werd het liedje met Ron Brandsteder dan ook luidkeels meegezongen.

 

 

Foto:
Nationaal Archief

 

 

Laat een reactie achter