Speelgoedauto Dinky Toys en Matchbox

De modelauto’s van Dinky Toys en Matchbox waren voor veel kinderen een echte speelgoeddroom. Inmiddels zijn het geliefde verzamelobjecten.

Meccano Miniatures

Dinky Toys was het eerste bedrijf in Groot-Brittannieë dat gegoten speelgoed maakte. De Britse uitvinder Frank Hornby vroeg in 1901 patent aan voor zijn idee: ‘Mechanics made easy’. Dit waren doorboorde metaalstrips, waarvan men zelf met enig schroefwerk leuke constructiemodellen kon maken, het latere Meccano. De focus lag in eerste instantie op blikken treinen. Later werden bijbehorende sations, seinen, rails en andere soorten voertuigen gemaakt. Eind 1933 introduceerden ze autootjes onder de naam ‘Meccano Miniatures”, die een jaar later tot Dinky Toys werden omgedoopt. Van bijna elk autotype dat werd uitgebracht, verscheen wel een dinky toy. Er kwamen ook legervoertuigen, vrachtwagens, boten en vliegtuigen en zelfs complete poppenhuisinrichtingen. Na 1964 ging het langzaam bergafwaarts met het bedrijf. Dit kwam met name door de komst van concurrerende bedrijven en plastic speelgoed. In 1978 ging de Engelse tak van Meccano failliet. Daarna wisselde de merknaam Dinky Toys regelmatig van eigenaar waaronder naar Matchbox en Mattel.

Past in een luciferdoosje

Ook de speelgoedautootjes van Matchbox zijn inmiddels een begrip geworden. De industriële gieterij Lesney werd in 1947 opgericht door twee oude schoolvrienden: Leslie Smith en Rodney Smith. Die vervaardigde in eerste instantie metalen speelgoed, waarna al snel de speelgoedautootjes Matchbox volgden. Die pasten precies in een luciferdoosje, waardoor ze de naam ‘Matchbox’ (Engels voor luciferdoosje) kregen. Later vervaardigden ze ook andere vervoersmiddelen en ook die moesten in het standaarddoosje passen. Voor het opbergen kwamen speciale verzamelaarskoffers op de markt. Ook verschenen er garages en benzine- en brandweerstations. Het bedrijf ging in 1982 failliet. Ook bij Matchbox veranderde de merknaam regelmatig van eigenaar, totdat het werd overgenomen door Mattel. Tegenwoordig kunnen de oude autootjes van Dinky Toys en Matchbox veel geld waard zijn. Wie weet ligt er bij u op zolder wel een klein fortuin te wachten?

 

Foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie