Wereldkampioenschap voetbal 1974

Het WK ’74 deed heel wat stof opwaaien. Niet alleen door het zwembadschandaal, maar vooral door het verlies tegen West-Duitsland.

Totaalvoetbal

Het EK voetbal in Duitsland is inmiddels in volle gang. Aan dat van 1988 toen we kampioen werden, bewaren vele voetballiefhebbers mooie herinneringen. Maar aan het WK van 1974, dat was toch echt een ander verhaal! Het werd voor Nederland een in alle opzichten memorabel wereldkampioenschap. Niet alleen door de opkomst van de Oranjegekte en het zwembadschandaal, maar vooral om de zinderende finale tegen West-Duitsland. Oranje zette zich toen wereldwijd op de kaart met het ‘totaalvoetbal’. Bondscoach Rinus Michels liet het elftal in een speelstijl voetballen, waarin de spelers voortdurend van positie wisselden. Ze moesten allemaal kunnen opbouwen en verdedigen en allemaal kunnen aanvallen en afmaken. Het werkte, want tegen alle verwachtingen in won Oranje met Johan Cruijff als aanvoerder op 15 juni de wedstrijd tegen Uruguay. Keeper Jan Jongbloed hield tijdens het WK voor het tijdschrijft Vrij Nederland een dagboek bij waarin hij schreef: ‘Zeer vervelend was het volkslied van Uruguay, dat geloof ik tien minuten duurde. De spelers van Uruguay zongen uit volle borst mee, waarvan ze volgens mij zo moe geworden waren, dat we in tien minuten onze eerste goal maakten. Hierna het ‘Wilhelmus’. Als je dit hoort spelen en zingen door 30.000 man, dan doet dat je toch wel wat.’ Begrijpelijk, want het was toen voor het eerst dat in oranje uitgedoste fans het nationale team achterna reisden.

Telefoonrekening

Gedurende het WK leek alles voorspoedig te gaan, totdat het Duitse blad Bild-Zeitung in de krant kopte: ‘Cruyff, Sekt, nackte Mädschen’. Na de zege op de DDR zouden enkele spelers na een feestje met wulpse meisjes in het zwembad geëindigd zijn. Het verhaal veroorzaakte een enorme rel. Diverse spelers zouden in pankiek hun partners hebben gebeld om betrokkenheid te ontkennen. De hotelrekening is bewaard gebleven en bedroeg DM 49.786,65, zo’n 25.000 euro. Eén vijfde van dit bedrag bestond uit de gevoerde telefoongesprekken. De finale op 7 juli tussen West-Duitsland en Nederland in het Olympisch stadion in München eindigde met 2-1. De teleurstelling was groot en liet bij de spelers en Oranjefans een flinke kater achter. Natuurlijk hopen alle voetballiefhebbers dat Oranje op 14 juli 2024 wel kampioen wordt.

 

Foto: Nationaal Archief

Geef een reactie