Tienertoer

Heel wat Nederlanders hebben vast fantastische herinneringen aan de Tienertoer. Magische zomervakanties waarin ze samen met vrienden of vriendinnen met de trein op stap gingen.

Van Alkmaar tot Maastricht

De avond van te voren werd in het spoorboekje gepuzzeld hoe laat de trein vertrok en vanaf welk perron. In de ochtend stond een bezoekje bij familie in Alkmaar op het programma. Daarna snel de trein weer in voor een frisse duik in de zee bij Scheveningen, waarna werd doorgereisd naar Maastricht voor een overheerlijke vlaai. Op de perrons hingen speciale prikborden waar de jonge reizigers berichtjes voor andere Tienertoerders konden achterlaten.

Acht dagen onbeperkt reizen

De Tienertoer werd in 1969 door de Nederlandse Spoorwegen geïntroduceerd. Tieners van twaalf tot en met negentien jaar konden voor twintig gulden een Tienertoerkaart kopen, waarmee ze in de maanden juni, juli en augustus acht dagen aaneengesloten onbeperkt door heel Nederland konden reizen. Het vervoersbewijs was alleen geldig in de tweede klas. Daarnaast konden ze voor de helft van de prijs gebruikmaken van het streekvervoer en van veerdiensten.

Liften voor een krats

Vanaf de jaren tachtig daalde de populariteit van de Tienertoerkaart. Het vervoersbewijs was een stuk duurder geworden en de tieners konden nog maar vier dagen aaneengesloten met de trein reizen. Om de jeugd toch weer de trein in te krijgen, haalde de NS alles uit de kast. Er verschenen advertenties met slogans als: ‘Liften voor een krats’ of ‘Tienertoer, zo zie je nog es iemand’. Er kwamen speciale rugzakken en er werden kortingsbonnen voor pretparken weggegeven. Het mocht allemaal niet baten. Hoewel honderdduizenden Tienertoerders fantastische reizen hadden gemaakt, trok de NS in 1995 de stekker eruit. Gelukkig bliezen ze in 2012 weer nieuw leven in de Tienertoer, die sinds 2016 Jongerentoer heet. Tot op de dag van vandaag kunnen jongeren samen met vrienden lekker voordelig een paar dagen in de vakantie door heel Nederland reizen.

 

Foto
Nationaal Archief

Laat een reactie achter