Showmaster Willem Ruis

Het keurige Nederlandse televisielandschap schudde eind jaren zeventig hevig op zijn grondvesten met de komst van de energieke televisiepresentator Willem Ruis.

Langs de Lijn

Klaas Willem Ruis (1945-1986) wist op jonge leeftijd al wat hij wilde worden: beroemd. Hij begon zijn carrière als bellboy op het schip de Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn. Daarna werd hij steward bij KLM en ontmoette hij stewardess Ineke Mulder, met wie hij trouwde en drie kinderen kreeg. Door zijn werk kwam hij veel in het buitenland, waar hij met een bandrecorder verschillende reportages maakte. Die waren te beluisteren bij het VARA-radioprogramma ‘Z.O.’ en zodoende werd hij ‘Z.O.’s vliegende correspondent’. Met veel enthousiasme presenteerde hij vervolgens het radio-sportprogramma ‘Langs de Lijn’. Vanaf 1976 was hij op tv te zien als showmaster van ‘De Willem Ruis show’. De kandidaten werden uit het publiek gekozen wanneer iemand bijvoorbeeld twee verschillende sokken aan had. De best drukke presentator flirtte openlijk met de vrouwelijke kandidaten, maar kon soms ook wel eens wat minder sympathiek zijn. Tijdens de shows werden heel wat spelletjes gespeeld waar Willem fanatiek aan meedeed. De gewonnen prijzen werden steevast opgesomd door Pierre van Ostade, nadat Willem had gevraagd: “En Pierre, wat hebben zij gewonnen?”.

Nederland in shock

Voor de presentatie van de ‘Willem Ruis Lotto show’ ontving hij een salaris van 300.000 gulden, waar zelfs Kamervragen over werden gesteld. Daarna presenteerde Willem de spelshows ‘Vijf tegen vijf’, waarin twee groepen familieleden vrienden of collega’s het tegen elkaar opnamen. Zijn huwelijk strandde, waarna hij in 1984 met stewardess Ellen Damsma ging samenwonen. Datzelfde jaar presenteerde hij ‘De sterrenshow’, die in een gigantische circustent werd opgenomen. Toen de kijkcijfers daalden werd Willem somber en ging hij alcohol en drugs gebruiken. Nederland was in shock na het bericht dat hij op 4 augustus 1986, tijdens een vakantie in Spanje, was overleden aan een hartaanval. De legendarische showmaster was slechts 41 jaar geworden.

 

Foto
Nationaal Archief

Laat een reactie achter