Trees heeft een Canadees

Na de bevrijding was het feest in Nederland. Veel meisjes vonden de geallieerde soldaten maar wat interessant en dat had voor sommige grote gevolgen…

Oorlogsbruiden

Nederland vierde in mei 1945 de bevrijding door de geallieerde legers. Het was werkelijk een groot feest in de straten. Veel Nederlandse meisjes vonden het maar wat interessant: die Amerikaanse, Poolse, Engelse en Canadese militairen in hun stoere uniformen, die hen trakteerden op chocolade, sigaretten of kousen. Om het verblijf voor de manschappen zo aangenaam mogelijk te maken, werden overal in het land gezellige dansavondjes georganiseerd. Daar waren veel liedjes over en voor de Canadese soldaten te horen zoals ‘Little Holland girl’, ‘Mijn Tommy uit Canada’ en ‘Trees heeft een Canadees’. Soms bleef het niet bij een dansje. Al gauw liepen de jonge vrouwen en militairen hand in hand over straat en werd er gezoend in het park. Uit deze kortstondige relaties werden uiteindelijk tussen de drieduizend en achtduizend baby’s geboren, waarvan de meeste van Canadese soldaten. Waarschijnlijk hebben veel militairen na hun terugkeer nooit geweten dat er een kind op komst was. Soms wel: ruim achttienhonderd Nederlandse vrouwen vertrokken met hun geliefde naar Canada als zogeheten ‘oorlogsbruiden’.

Jarenlange zoektocht

De vrouwen die een kind hadden gekregen van een geallieerde militair, kregen te maken met de afkeuring van zowel hun familie als de omgeving. Sommige bevrijdingskinderen hoorden bij toeval dat hun ‘oudste zus’ hun moeder bleek te zijn en dat hun vader en moeder eigenlijk opa en oma waren. Door het korte samenzijn bleken veel vrouwen zich slechts nog vaag de naam van de militair te herinneren. Een enkeling had van hem nog een foto of een brief. In 1948 werd de Vereniging Canadese Bevrijdingskinderen opgericht om kinderen te helpen in hun zoektocht naar hun biologische vader. In 1992 werd deze vereniging uitgebreid tot Vereniging Bevrijdingskinderen om ook kinderen van andere geallieerden te kunnen helpen. Zo’n twaalfhonderd kinderen hebben hun biologische vader opgespoord. Veel bevrijdingskinderen zijn nog steeds op zoek.

 

Foto
Nationaal Archief

Geef een reactie