Typisch streekgerecht: Oldenzaalse Boeskool

Een lekkere ouderwetse stamppot uit Twente: Oldenzaalse Boeskool. Gemaakt van witte kool, aardappelen en spek.

De oorsprong van kool

De eerste kweek van koolplanten heeft al zo’n 4800 jaar geleden plaatsgevonden. Wetenschappers vermoeden dat de ‘oerkool’ afkomstig is van de Middellandse Zeekust. Maar er bestaat ook een theorie dat de Kelten op de Britse eilanden zo’n 5200 jaar geleden al hun ‘zeekool’ verbouwden. Kool werd dus oorspronkelijk geteeld in zilte kustgebieden en moest bestand zijn geweest tegen hoge concentraties zout en harde wind. De plant gedijde prima op slechte gronden.

Witte kool een zekere voedselbron

In Nederland vond de teelt van witte kool van oudsher in Noord-Holland plaats. Maar ook boeren in de ‘armere’ gebieden van Nederland realiseerden zich dat het telen van kool zorgde voor een zekere voedselbron. Kool groeide vrij snel, het vulde goed de maag en was hartstikke gezond door het hoge vitamine c-gehalte en thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. Al zal de boer dat laatste toen vast niet geweten hebben.

‘Boeskool’ uit Twente

‘Boeskool’, de Twentse benaming voor witte kool, werd rond 1900 veelvuldig in de Oldenzaal verbouwd.  De plaatselijke bevolking verkocht de kolen in de omliggende steden, waardoor Oldenzaal de bijnaam ‘Boeskoolstad’ kreeg. Het ‘Boeskoolmenneke’, een  jongetje dat een grote witte kool draagt, staat hiervoor symbool. Een typisch streekgericht is: Oldenzaalse Boeskool met spekjes.

Oldenzaalse Boeskool met spekjes

Ingrediënten:

  • 500 gram witte kool
  • 1 ui
  • 50 gram dunne plakjes ontbijtspek
  • nootmuskaat
  • gemalen komijn
  • zout
  • (bak) boter

 

Bereidingswijze:

  • Kook de fijngesneden witte kool in 10 minuten beetgaar.
  • Fruit de gesnipperde ui glazig en bak de reepjes spek mee tot het spek mooi bruin en knapperig is.
  • Voeg de uitgelekte kool, de nootmuskaat en de gemalen komijn toe en breng alles op smaak met wat zout.
  • Serveer er gekookte aardappels bij of stamp deze erdoor.
  • Wanneer je voor de gestampte variant gaat moeten de spekjes pas na het stampen er bijgevoegd worden.

 

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *