The Godfather alweer 50 jaar geleden

Regisseur Francis Ford Coppola schreef met ‘The Godfather’ in 1972 filmgeschiedenis. De filmklassieker naar het boek van Mario Puzo, staat te boek als een van de beste films aller tijden.

Zoektocht naar vergelding

De gangsterfilmliefhebbers worden meegezogen in het verhaal over Don Vito Corleone (Marlon Brando), het hoofd van een machtige New Yorkse maffiafamilie. Hij verbiedt een concurrerende maffiafamilie om drugs in New York te verkopen. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarbij Don Vito wordt neergeschoten. Zijn oudste zoon Santono ‘Sonny’ (James Caan) zint op wraak en komt op een Bonnie en Clyde-achtige wijze aan zijn einde. Hoewel de jongste zoon Michael (Al Pacino) aanvankelijk niets van vaders maffiapraktijken moest weten, zoekt ook hij vergelding. Hij vermoordt de aanslagplegers en wordt, tot groot verdriet van zijn vrouw Kay (Diane Keaton), uiteindelijk de nieuwe ‘Don Corleone’.

Echt paardenhoofd

Filmproductiemaatschappij Paramount Pictures had voorafgaande aan de productie van de low-budgetfilm eigenlijk geen vertrouwen in Coppola. De regisseur bewees het tegendeel door de film en de opvolgers: ‘The Godfather Part II’ (1974) en ‘The Godfather Part III’ (1990) zeer succesvol te maken. Een van Coppola’s memorabele scènes is die waarin Jack Woltz (John Marley) enorm schrikt van een afgehakt paardenhoofd naast zich in bed. Coppola gebruikte hiervoor stiekem een echt paardenhoofd, waardoor de schreeuw van Marley echt was. Acteur Marlon Brando stond op de set bekend om het gebruik van zogeheten ‘cue cards’. Tijdens het filmen werden zelfs op medespelers vellen papier geplakt met daarop zijn teksten. Volgens Brando kon hij daardoor veel vrijer spelen. In 2020 kwam in Amerika ‘The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone’ uit. Het gaat om een remake van ‘The Godfather: Part III’. Op verzoek van regisseur Coppola werd de film gerestaureerd en opnieuw gemonteerd. Daarnaast werden er nieuwe shots en muziek aan de legendarische film toegevoegd. In ons land is de indrukwekkende film te zien op diverse streamingdiensten.

 

Foto:
St. Nicolo in Savoca, Sicilië (Foto Wikimedia Commons)

 

Geef een reactie