Trouwen in wit niks met maagdelijkheid te maken

Hoe komt het dat bruiden eeuwen geleden in het grijs, bruin of zelfs zwart trouwden? Waren ze onderweg soms hun maagdelijkheid verloren?  

Jurk voor overdag

De reden hiervoor was eigenlijk heel simpel. Het gros van de bruiden had het toentertijd niet zo breed. Ze trokken gewoon hun mooiste jurk uit de kast of ze kochten een japon die ze na de huwelijksplechtigheid ook konden dragen. Echte bruidsmode werd pas vanaf de vijftiende eeuw populair, alhoewel een witte japon vrijwel alleen nog in rijke en koninklijke kringen werd gedragen.

Trendsetters

Daar kwam verandering in door het huwelijk van de Engelse koningin Victoria in 1840. Haar prachtige witte jurk was zo jaloersmakend dat veel dames uit de sociaal hogere klassen voortaan ook in het wit wilden trouwen. Ook de fantastische trouwjurk van keizerin Sissi in 1854 sloeg in als een bom. Het model met het strakke lijfje en de wijde hoepelrok is tot op de dag van vandaag bij menig bruidje zeer geliefd. Trends volgden na de huwelijken van Grace Kelly, prinses Diana, koningin Máxima en -als meest recente- dat van Kate Middelton en Meghan Markle.

Labeltje

De bruiden in Nederland trouwden overigens pas sinds 1920 in het wit. Helaas werd er vanaf die tijd het kaartje ‘maagdelijk wit’ aangehangen. Was de bruid geen maagd meer of zelfs zwanger? Dan moest ze ten aanzien van de hele kerkelijke gemeente beschaamd in een gekleurde trouwjurk richting het altaar schrijden.

De Zeeman-bruid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er vrijwel niets voorhanden. Menig bruidje trouwde in een simpele trouwjurk, veelal gemaakt van parachutestof. Anno nu mag de bruid vrijwel altijd zelf bepalen waarin ze trouwt, zoals in de razend populaire trouwjurk van de Zeeman in 2016 die slechts  € 29,99 kostte. Dat is een schijntje, want de prijs van een doorsnee ‘low budget’ bruidsjurk ligt tegenwoordig gemiddeld tussen de € 895,- en  € 1.500,-.

 

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

Laat een reactie achter