Heel Nederland groeide op met Pipo de Clown, een personage bedacht door Wim Meuldijk. ‘Sapperdeflap’, wat beleefde die clown toch een hoop!
Enige televisiezender
De grappige, soms spannende avonturen van Pipo (Cor Witschge) en zijn vrouw Mammaloe (Christel Adelaar en Marijke Bakker) werden vanaf 1958 uitgezonden op de enige televisiezender die er toen nog was. In het gelijknamige programma reisde het duo samen met ezeltje Nononono in hun rijkelijk versierde woonwagen de wereld rond.
Op zoek naar…
Het ‘clownsechtpaar’ had in de beginjaren een dochtertje Petra (Petra Bernard en Marjolein Knap), maar de arbeidsinspectie stak daar later een stokje voor. De meeste afleveringen werden op kasteel Groeneveld, een landgoed in de gemeente Baarn, opgenomen. De filmcrew kon overigens nooit op woensdag- en zaterdagmiddag filmen, omdat buurtkinderen dan steevast op zoek waren naar hun geliefde clown en zijn vrienden.
Wie speelden mee?
Personages zoals de indiaan Klukkluk (Herbert Joeks), de pareldieven Snuf en Snuitje (Rudi Falkenhagen en Will Spoor), Mik (Donald Jones), de zigeuner Felicio (Jan Pruis) en natuurlijk de circusdirecteur Dikke Deur (Willy Ruys) werden aan de verhaallijn toegevoegd. De speelduur varieerde van 5 minuten bij de NTR tot 25 minuten bij de VARA en eindigden elke afleveringen met Pipo’s nachtwens: ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen….”. Schrijver Meuldijk verzon briljante tekstverdraaiingen die zelf opgenomen werden in onze Nederlandse taal. Zoals de hulproep van Dikke Deur ‘Pipooo koeieeee’, Pipo’s ‘Sapperdeflap’ en de kreet van Klukkluk ‘Dat zijn toch van de gekke’.
Pipo’s comeback
Ondanks het succes trok de VARA in 1980, na 22 jaar kinderplezier de stekker uit de serie. Men vond de productiekosten te hoog. Het ‘Pipo-doek’ viel echter niet definitief. De clown beleefde nog jarenlang nieuwe avonturen op video, in de bioscoop en op het toneel. Dit najaar lanceert Telekids een nieuwe serie en in het theaterseizoen 2018/2019 komt de musical ‘Pipo en de piratenprinses’ uit, waarbij Pipo wordt gespeeld door Mitch Blaauw.
Mijn eerste uitzendklus als student in Amsterdam was een verhuizing van wat spullen vanuit Aalsmeer naar de kruipruimte van Cor Witsche in de Kerkstraat. Omdat ik de dunste van de studenten die meewerkten was moest ik de spullen naar het eind van de kruipruimte schuiven. Witsche zat achter me om me bij te schijnen met een zaklamp en gaf aan waar ik heen moest. Een bijzondere ervaring, die stem achter me te horen.
De dochter van de schrijver Belinda Meuldijk, toptekstschrijfster voor Rob De Nijs vernoemt ook de muziek in de serie, Maarten Peeters die ook mooie muzikale stukken heeft geschreven voor Rob.
We hadden nog geen tv. Één huis in de straat wel. Daar zat het dan stampvol als Pipo erop kwam.