Perry Como kapper of toch zanger?

 

Perry Como was helemaal niet van plan om zanger te worden. Hij wilde de beste kapper van Canonsburg worden! Hij verkocht meer dan vijftig miljoen platen.

Pierino Ronald Como

Pierino werd geboren op 18 mei 1912 als zevende zoon (na hem volgde nog zes kinderen) in Canonsburg (Pensylvania). Om een gezin met 13 kinderen te onderhouden, moest iedereen in het gezin een steentje bijdragen en dus ging hij na school werken bij een lokale kapperszaak. Ook ging hij zingen op bruiloften en partijen.

Pierino begon eigen kapperszaak

Al tijdens zijn middelbare school begon hij zijn eigen kapperszaak. Hij trouwde op 31 juli 1933 met zijn schoolliefde Roselle Belline, met wie hij 65 jaar getrouwd bleef (tot haar dood). Samen hadden ze drie kinderen (waarvan twee geadopteerd). Samen hielden ze de kinderen altijd uit de publiciteit.

Perry Como begint met zingen

Hij deed in 1933 auditie en begon voor 25 dollar per week te zingen in een niet zo’n succesvolle band. Perry stapte in 1936 naar de “Teddy Colone’s band”, die al een succesvol radioprogramma had. De band ging in 1942 uit elkaar. Net toen hij bedacht weer lekker te gaan knippen, kreeg hij een contract aangeboden door NBC. Hij mocht als ‘ster’ gaan zingen in de ‘NBC’s Supper Club’, een radioprogramma die van maandag tot vrijdag werd uitgezonden.

Perry werd een ster

Eind jaren 40 kreeg hij op de vrijdagavond een eigen televisieprogramma bij RCA. De succesvolle Perry werd een heuse concurrent van de Ed Sullivan Show. Hij werd ook door Hollywood gevraagd om in een aantal films te spelen. Hij bleek niet zo’n goede acteur te zijn en stopte maar snel.

“Til the End of Time” (1945)

Perry werd de eerste artiest die meer dan een miljoen platen verkocht waar één nummer op stond. Zijn show “The Kraft Music Hall”, waar hij in 1955 mee begon, won vijf Ammy Awards. In 1958 ontving hij de eerste Gouden Plaat ooit, voor zijn plaat “Catch a Falling Starr”. Perry was jarenlang niet weg te denken met zijn ‘Kerst-Specials’ op de televisie. Geen kerst zonder Perry….

Perry Como stopt

Hij stopt begin jaren 80 met zijn shows. In 1987 neemt hij een nieuwe, zijn laatste, album op. Het nummer “Wind Beneath My Wings” was semi-autobiografisch. Perry leed op het laatst van zijn succesvolle leven aan Alzheimer. Hij overleed acht dagen voordat hij 90 zou worden, op 12 mei 2001), thuis in zijn slaap in Florida.

 

Foto
Commons Wikimedia

2 Comments

  • Catch a falling star and put’m in your pocket hold it for a rainy day…

    Wat leuk Rovers. Je bent weer geweldig…
    Wat zijn die sterretjes toch nodig!

Geef een reactie