Tony Bennett zo zwoel

Tony Bennett zong met zoveel sterren. Van Frank Sinatra, Amy Winhouse, Dean Martin tot en met de excentrieke Lady Gag. Tot op hoge leeftijd bracht hij het publiek in vervoering met nummers als ‘The Lady Is A Tramp’ en ‘Cheeck to Cheeck’.

Hoe is Tony Bennett begonnen?

De op 3 augustus 1926 geboren Anthony Dominick Benedetto groeide op in een arm gezin. Zijn vader overleed toen hij 9 was. Hij studeerde aan de High School of Art en werkte als ‘zingende ober’ om zijn familie financieel te ondersteunen. De oorlog was in volle gang toen Tony (in 1944) het leger in moest. Hij werd in Duitsland gestationeerd en hielp bij de bevrijding van het concentratiekamp in Landbergen.

Mich Miller ontdekte Tony Bennett

Het was 1950 toen Tony een demo opnam. Miller adviseerde hem om geen imitatie zanger te worden, maar een ‘Crooner zanger’. Crooner is een zanger (meestal een man) die zingt met een ontspannen, haast intieme houding. De teksten zijn vaak sentimenteel en worden gezongen met een lage, zachte stem (een bekende Nederlandse Crooner is Lee Towers). En jaha, Tony heeft een zachte, zwoele stem…toch?

‘Because of You’ (1951) zijn 1e hit

Zijn eerste hit stond 10 weken op nummer één. Het nummer ‘Blue Velvet’ (1951) was zo populair bij de teenagers, dat Tony zeven optredens per dag moest geven om al zijn fans de mogelijkheid te geven zijn shows bij te wonen. Op zijn huwelijksdag stonden ruim 2000, in het zwart geklede, vrouwelijke fans buiten bij de kerk om zijn eerste (van drie) huwelijk bij te wonen.

Was Tony Bennett altijd succesvol?

Nee! In de jaren 70-80 ging het bergafwaarts met Tony. Hij had contractuele, financiële en persoonlijke problemen. Toen zijn moeder ook nog eens overleed, nam Tony een overdosis cocaïne en verdronk bijna in bad. Zijn toenmalige vrouw redde hem gelukkig. Zijn zoon heeft er voor gezorgd dat Tony’s carrière weer in de lift kwam en loste zijn financiële problemen op. De samenwerking met de legendarische jazzpianist Bill Evans zorgde in de jaren 70 voor misschien wel de meest artistieke optredens in zijn gehele carrière.

Tony Bennett vierde zijn 95e verjaardag

In 2011 zong hij duet’s met o.a Amy Winehouse, Norah Jones en Michael Bublé. Hij zong avonden lang met Lady Gaga o.a. tijdens het North Sea Jazz Festival (2015). Op 30 september 2021 verscheen Love for Sale als het tweede gezamenlijke album van Tony Bennett en Lady Gaga. Ter gelegenheid van de 95e verjaardag van Tony treden beide artiesten in augustus 2021 op in de Radio City Music Hall. Hij leed toen al vijf jaar aan alzheimer. Dit zou zijn laatste optreden zijn. Tony heeft inmiddels 18 Grammy Awards mogen ontvangen. Hij overleed op 21 juli 2023

 

Foto
Nationaal Archief

2 Comments

Laat een reactie achter