Shocking Blue scoort met Venus

Shocking Blue was de allereerste band uit Nederland met een nummer 1-notering in de Amerikaanse hitparade. Hoewel hun nummer Venus wereldwijd een hit werd, behaalde het in de Nederlandse top 40 slechts een derde plek. 

Internationale doorbraak

De Haagse band werd in 1967 opgericht en bestond uit: Robbie van Leeuwen (zang en gitaar), Fred de Wilde (zang), Martin van Wijk (gitaar), Cor van Beek (drums) en Klaasje van der Wal (basgitaar). Omdat zanger Fred in 1968 in militaire dienst moest, werd hij vervangen door zangeres Mariska Veres. Haar karakteristieke stem en sexy uiterlijk bleken een gouden zet. Ze was voor het eerst te horen met het nummer Send me a postcard (1968), dat meteen een hit werd. Daarna volgden de hits Long and lonesome road (1969) en Venus (1969) waarmee ze internationaal doorbraken. Toch werden ze tijdens Pinkpop (1971) uitgefloten door het publiek en bekogeld met rottend fruit, waardoor ze het podium moesten verlaten.

Heel wat gecoverd

Na wisselingen van bandleden scoorden ze met Inktpot (1972) eindelijk weer een hit. Maar na Oh Lord (1973) leek het succes toch echt voorbij. Daardoor, en vanwege ‘wangedrag’ van enkele bandleden, besloot Mariska in 1975 te stoppen. In 1979 kwam de originele band weer bij elkaar, maar het come-backnummer Louise bleef in Nederland onopgemerkt. Er gloorde weer wat hoop nadat Venus in 1981 in de internationale succesvolle medley van de Nederlandse Stars On 45 van Jaap Eggermont te horen was. Venus werd helemaal een megahit nadat dit nummer in 1986 door de Britse meidengroep Bananarama gecoverd werd. En in 2001 maakte Jennifer Lopez, voor een reclamespot van een gelijknamig scheermesje, een danceversie van Venus die wederom een wereldhit werd. Na het overlijden van Mariska kwam er in 2006 een definitief einde aan de legendarische band Shocking Blue.

 

Foto:
Nationaal Archief

Geef een reactie