Bankier van het verzet

Verzetsstrijder Walraven van HallEen van de grootste verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog is die van Walraven van Hall (1906-1945), alias de ‘bankier van het verzet’.

Grootste bankfraude ooit

Gek genoeg is Walraven (Wally) van Hall jarenlang niet in de geschiedschrijving opgenomen, terwijl hij samen met zijn broer Gijsbert de grootste bankfraude ooit uit de Nederlandse geschiedenis bedacht. Omdat Walraven een bankiersachtergrond had, werd hem gevraagd geld in te zamelen voor de zogenoemde illegale Zeemanspot. Dit fonds betaalde uitkeringen aan gezinnen van zeelieden die in de oorlog in dienst van de geallieerden voeren. Daarna volgde de oprichting van het Landrottenfonds, later omgedoopt tot het Nationaal Steun Fonds (NSF). Walraven wist onder de schuilnamen Oom Piet, Barend, Van Tuyl en de Olieman enorme leningen en schenkingen voor het fonds lost te peuteren. De geldschieters ontvingen in ruil voor een lening een oud aandeel of een verlopen geldbiljet. Daarmee kon men na de oorlog het uitgeleende geld weer terugkrijgen. De vermelding ‘Zilverbon van f 1,-, serie AX nummer 65782’ in Walravens boekhouding was onmogelijk na te trekken indien die in Duitse handen zou vallen. Het NSF betaalde hiervan onder meer de kosten van illegale kranten, verzetsactiviteiten, knokploegen en onderdak voor onderduikers.

Verraden en geëxecuteerd

Walraven kreeg vanuit Londen de opdracht om de volledige lonen én een kerstgratificatie voor 30.000 stakende NS-medewerkers uit te betalen. Waar haalde hij zoveel geld vandaan? Broer Gijs bedacht een oplossing. Ze zouden bij de door de Duitsers bestuurde De Nederlandsche Bank schatkistpromessen stelen met een waarde van 100.000 gulden per stuk. Deze zouden worden omgewisseld voor vervalsingen. De enige die zonder op te vallen bij de kluis kon komen was kassier-generaal mr. C.W. Ritter, die dat maar liefst vijftien keer deed. Walraven werd uiteindelijk verraden, door de Duitsers opgepakt en op 12 februari 1945 geëxecuteerd. Door Walravens inzet slaagde het NSF erin om ruim 106 miljoen gulden in te zamelen, waarvan in totaal zo’n 84 miljoen werd uitgegeven. In 2018 kwam de speelfilm ‘Bankier van het verzet’ uit met Barry Astma in de hoofdrol.

 

Foto:
Wikipedia

 

 

Laat een reactie achter