Kinderstrip van vroeger: Rasmus Klump (1951)

Kinderstrip van vroeger: Rasmus Klump. De avonturen van het beertje Rasmus Klump (de Nederlandse ‘Pol’) komen oorspronkelijk uit Denemarken. De stripverhalen, de boeken en de televisieseries over het reislustige beertje gingen de hele wereld over. 

Carla en Vilhelm Hansen

Carla (1906-2001) was de bedenkster van het stripverhaal over het Deense beertje Rasmus Klump (Pol). Haar man Vilhelm (1900-1992) verzorgde de illustraties. In 1951 verscheen de strip in een Deense krant. Het oorspronkelijke verhaal gaat over Rasmus Klump, Pelle, Pingo en Skaeg. De vrienden varen met boot “Mary” uit naar zee. Op zoek naar nieuwe vrienden in landen ver over de oceaan.

Boekenreeks

Vanwege het grote succes bracht het echtpaar in 1952 hun eerste boekje Rasmus Klump Bygger skib (Pol bouwt een schip) uit. Het werd niet alleen in Denemarken een succes. Ook in het buitenland werd de altijd trek in pannenkoeken hebbende Rasmus Klump geadoreerd. Het beertje met zijn eeuwige tuinbroek met witte stippen kreeg de buitenlandse namen: Petzi, Rasmus Nalle, Bamse Bjørn en Rasmus Klumper

De Nederlandse Pol

In de eerste Nederlandse vertalingen gebruikte men de namen Polle, Pelle en Pingo. Later werden de vriendjes van Pol omgedoopt in: Schildje de schildpad, Pel de pelikaan, Pingo de pinguïn en ‘de admiraal’ (een recht oplopende zeehond).

Hansens strips

Het echtpaar bleef tot midden jaren zestig zelf de strips tekenen. Daarna kwamen er nieuwe tekenaars die de “Pols-albums” maakten zoals: Tove Norgaard, Ole Munk Rasmussen en Paul Arne Kring en als laatste door de Zweedse tekenaar Harald Suneson.

Rasmus Klump op de televisie

In totaal zijn er 36 boeken over de avonturen van Pol geschreven. Midden jaren 60 kwam er zelfs een 13-delige animatie op de televisie. Dat was toen een niet al te beste kwaliteit. In 1984 en in 1990 werden er opnieuw series uitgebracht, maar nog steeds liet de kwaliteit te wensen over. In 1996 en 1998 zijn er wederom nieuwe series gemaakt over de avonturen van Pol en zijn vrienden, nu in samenwerking tussen een aantal landen. Behalve in Europa werden de series ook uitgezonden op de Amerikaanse en op de Japanse televisie.

Pol op de Nederlandse televisie

In 1978 verscheen Pol voor het eerst op de Nederlandse buis. De AVRO zond de serie uit in het woensdagmiddag-matineeprogramma De Berebios. In 1986 waren de avonturen van Pol te zien bij de VPRO.

 

Foto:
Wikipedia

4 Comments

  • Eerlijk gezegd is die Pol een zwarte vlek bij me. Zegt me echt helemaal niks. Desalnietemin toch weer met plezier gelezen.

  • Kan mij de plaatjes nog wel herinneren maar was toen waarschijnlijk al te oud om er iets aan te vinden. Arendsoog, Lucky L, Bob Evers en meer van dat soort heldhaftige figuren vulden toen mijn droomwereld.

Laat een reactie achter