Achteruit plassende neushoorns

Ik voel een enorme lachkriebel omhoog komen, wanneer ik de nietsvermoedende bezoekers dicht langs het hek van het verblijf zie schuifelen. Zou het gebeuren?

Alles mee!

De dag begint grijs en regenachtig. Maar hé, de kaartjes waren al gekocht en verzilverd bij de Hema voor een middagje Blijdorp. Mooie aanbieding overigens, wat wel 8 euro per kaartje scheelt. De steeds maar leeglopende band van onze oude auto wordt voorzien van lucht. Er wordt getankt en vlak voor het afrekenen wordt er nog snel even een mega grote reep chocolade en flesjes drinken uit de schappen gegrist, want tja…we zijn per slot Nederlanders, dus alles mee!

Mazzel!

Dat was weer mazzel hebben. Net voor de ingang van het immense parkeerterrein, staat er op de smalle parkeerstrook een prachtig glimmende, zacht ronkende BMW. Een dame met kinderen er in. Gaat ze nou wel of niet weg? Ik besluit om een gokje te wagen en tik op haar raampje. Ze kijkt me verschrikt aan.
“Gaat u weg?” Vraag ik poeslief? Ik hoop van wel, want het is toch 8 euro parkeren voor dat middagje. Verzuchtend kijkt ze me aan.
“Ja, ik denk het wel. Het regent zo hard. Ik denk dat ik met de kleintjes maar naar een binnenspeelplaats ga!” Hebberig voor het parkeerplekje als ik ben, knik ik begrijpend. “Ja, het belooft niet veel goeds.”
Somber stelt ze haar Tom Tom in, neemt afscheid en ik kan gratis parkeren.
Fluitend loop ik met de jongens naar de entree.

Chaos in het Oceanum

Alsof alle bezoekers van Blijdorp daar aan het schuilen zijn voor de neer kletterende regen. Het is er een chaos. Schreeuwende kinderen, stinkende poepluiers, wirwar van wielen van kinderwagens en rondcrossende giraffewagentjes. Ik word er melig van en loop half hysterisch te ‘oh en ah-en’. Wijzend naar iedere vis die ik zo ongeveer tegenkom. Mezelf hardop afvragend of ze lekker zullen smaken. Niet alle bezoekers waarderen dat, maar mijn puberzonen doen vrolijk mee. Zich, tot mijn plezier, soms wel voor hun dwaze moeder schamend . Ik had pas namelijk gelezen, dat wanneer je in je jeugd ‘kort gehouden’ werd, je de behoefte kon krijgen om dat op latere leeftijd in te halen. Dat komt mooi uit! Ik heb er vandaag enorme behoefte aan.

Gevangenschap

Eigenlijk vind ik dat Blijdorp het niet slecht doet. Er wordt over nagedacht om de meeste dieren te voorzien van zoveel mogelijk ruimte. Druk wordt er gerenoveerd, gerestaureerd en nieuwbouw gepleegd. Wat natuurlijk wel betekent dat er in de wintermaanden wat minder ’te bekijken’ is. Een enorme gebrul klinkt. Ik schrik op uit mijn interieur-ideeën voor de Opaki’s die, naar mijn idee, voor de zoveelste keer moeten verhuizen. De leeuwen! Jemig wat kunnen die brullen. Hysterisch rennen de bezoekers massaal naar binnen, in het toch al smalle binnenverblijf, om het gebrul te aanschouwen. Krijsende kinderen. Flitsen van mobieltjes. Het is om gek van te worden. Tot mijn afschuw zie ik een leeuwin zwaar gestrest brullend heen en weer lopen langs het hek. In het hok ernaast probeert haar metgezellin een tukkie te doen. Alsof dat lukt met het enorme lawaai.

Weg uit deze ruimte! Eenmaal buiten lezen we tot onze blijdschap dat de leeuwen een nieuw onderkomen krijgen. Ik hoop toch zo dat de nieuwe binnenverblijven niet te bezichtigen zijn voor de bezoekers.

Achteruit plassende neushoorns

Ik heb besloten om hier op het bankje te blijven wachten. Het lijkt me geweldig om een neushoorn naar achteren te zien plassen. Voor de veiligheid heeft Blijdorp op de grond een geel met zwart gestreepte lijn op de grond geplakt. Waarschijnlijk hebben ze gemeten tot hoever het bereik is van de plassende neushoorn. Ik voel een enorme lachkriebel omhoog komen, wanneer ik de nietsvermoedende bezoekers dicht langs het hek van het verblijf zie schuifelen. Heel erg stiekem hoop ik dat ‘nu… nee nu’ de neushoorn moet plassen. Ik zie de druipende mensen al voor me. Na een kwartier geef ik het op. Vandaag wordt er niet naar achteren geplast!

 

 

Foto:
http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00003002293

 

2 Comments

  • Leuk stukje over Blijdorp! Je site site ziet er mooi en verzorgd uit.

    groetjes Marlies

Laat een reactie achter