Kind van zes aan de borst! Dat méén je niet!

Moedermelk. De meningen zijn er bijzonder verdeeld over. De één is een voorstander, de ander vindt het maar onzin. Feit is natuurlijk wel, dat vrouwen wel gewoon moeten kunnen doen waar ze zichzelf prettig bij voelen. maar…

Er is voor mij een grens!

Afgelopen week keek ik naar een documentaire over verschillende dames in de UK , die veel langer met voeden doorgaan dan gemiddeld. Tot mijn stomme verbazing keek ik naar een moeder die een meisjes van zes aanlegt, nadat het kind heel aanstellerig vraagt: “Mammie, mag ik mammiemelk?”
Het meisje kreeg het ‘any moment, any time’! Terwijl het kind tevreden lag te lurken en zelfs begon te likken rondom de tepel, zei de moeder doodleuk in de camera: “Het is zo fijn om even qualitiy time te hebben.”

Quality time met je mond vol?

De dames vinden het dus erg belangrijk om quality time met hun kind te hebben. Een rustmomentje, wanneer het kind moe, hangerig of zelfs druk is. Hoe kun je nu quality time hebben, wanneer het kind aan de borst hangt? Je leert ze toch om niet met volle mond te praten? Hoe kan het kind dan vertellen wat de reden is waarom het zo moe of druk is?

Zielig!

Nog zieliger vond ik het om te zien dat het oudste zusje jaloers naar het voedende tafereel kijkt. Ook zij wou lekker tegen ‘mammie’ aankruipen. Nee! Dat mocht pas, nadat het lebberende zusje klaar was.
“Tja,” zei moeder doodleuk, terwijl ze haar oudste dochter aankijkt: “zij heeft geen moedermelk gekregen, want toen lukte het voeden niet!”

Wat vinden ze er zelf van?

Aan de oudste dochter werd gevraagd wat ze er van vond. Tranen schoten in mijn ogen toen ze als antwoord gaf: dat haar moeder niet zo veel tijd voor haar had, want ze was steeds bezig met het voeden van haar zusje (van zes)! De ‘baby-dochter’ vond het wel fijn, maar eigenlijk wel gek dat zij de enige in haar klas was, die nog bij ‘mammie’ mocht drinken.

Broek zakt af

Daar zakt nu mijn broek van af. Ieder mens mag zeker doen wat ze zelf willen, wanneer zij zich daar happy bij voelen. Of ze deze oudere kinderen nu voeden in het openbaar of tijdens het geven van het kinderfeestje, wanneer het kind zes wordt. Allemaal goed. Maar wat verschrikkelijk, wanneer alle aandacht van een ouder naar één kind gaat. De belangrijke ‘quality time’ spendeert aan het voeden van één kind (wat al ruim naar de lagere school gaat), terwijl er meerdere kinderen in huis rondlopen. Natuurlijk vraagt het ene kind meer aandacht dan de ander qua zorg en aandacht. Maar please!

Weer een kind met een trauma

Ik vraag me echt af wat het nut is van zoooo lang voeden! Wat levert het op in dit gezin? Een getraumatiseerd kind die te weinig aandacht heeft gekregen en een kind die te veel aandacht heeft gekregen en bijna is doodgeknuffeld.

Misschien te ver

Nu ga ik misschien heel ver en buiten mijn boekje, maar wil het kind dit eigenlijk wel? Is het niet de moeder die moet leren loslaten of erger nog…. iets aan het overcompenseren is uit haar eigen jeugd? Iedereen mag borstvoeding of flesvoeding geven, zo lang als ze zelf willen, maar…..er zijn grenzen!

Foto:
Nationaal Archief

 

Geef een reactie