Nu wil ik een prehistorische man zijn!

Nick Hufford by oldcarguy41, via FlickrVerdorie! Is er dan helemaal niets veranderd? Hij kan toch ook wel eens maaltijden verzinnen, boodschappen doen en koken? We leven toch niet meer in de prehistorie? Toen had de man als enige taak om te jagen (werken). Keerde met de buit (geld) terug naar zijn grot (huis) en ging dan lekker met zijn benen omhoog voor het vuur (op de kachel) zitten.

En wat doe ik?

Het land bewerken (werken). Zaden en noten verzamelen (naar de supermarkt inkopen doen). Huiden bewerken en kleding naaien (wassen en strijken). Voorraad verzamelen voor in de winter (voedsel kopen voor in de vriezer, voor de dagen met haast). Grot schoonvegen en uitwerpselen van dieren verwijderen (huis poetsen en wc’s schoonmaken). Kinderen baren en verzorgen (mm, dat is dus nog steeds zo).

Dat kan best anders

En dus op een zonnige zaterdagmorgen besloot ik het prehistorische rollenpatroon in de groep te gooien. Ik was het beu om iedere dag zaden, noten en gewassen te moeten vergaren in de hoop dat het pruttelende potje boven het vuur gewaardeerd zou worden. Ik wilde ook wel eens de prehistorische man zijn, maar uiteraard met de looks van nu! Met als enige taak: jagen en met de buit terug naar de grot keren. Heerlijk met de voeten omhoog bij het vuur (in de zon met een glas wijn).

Doet hij dan helemaal niets?

Ja zeker wel. We maken gezamenlijk het huis schoon. Manlief wast, ik strijk. Hij doet een etage en ik doe er één. Hij doet een wc, ik de ander. Het klusgedeelte in huis… dat doe ik. Hij verzorgt daar in tegen weer de boekhouding en de belastingpapieren. Best goed geregeld eigenlijk, behalve dat ik er van baalde om 365 dagen per jaar te moeten bedenken welke noten en welke zaden er nu weer vergaard moeten worden.

Gek eigenlijk want koken is echt leuk

Inderdaad! Koken is ook leuk, zeker wanneer je er de tijd voor hebt en het relaxed aan kunt doen. Heerlijk geurende potten en pannen op het vuur. Ontspannen muziekje en een glas wijn erbij. Maar wanneer kan dat nu? Niet door de weeks. Dan moet er geleerd en gesport worden en bestaat de maaltijd vaak uit gemakkelijk en snel te bereiden gerechten.

Wat is de oplossing?

Met de familieplanner erbij zaten we aan de keukentafel. We keken wie welke dag het meeste tijd had om zowel de inkopen te doen als om te koken. De eindconclusie was: dat manlief drie dagen en ik vier dagen per week de maaltijd gaat verzorgen.

En hoe gaat het nu?

Heerlijk! Het zonnetje schijnt en ik zit heerlijk ontspannen aan de tuintafel te werken aan een nieuw verhaal. De bbq wordt ontstoken en binnen klinkt het zachte geluid van gehak en gesnij. Totaal niet gestoord door enig tijdsdruk, gejakker of gehaast schrijf ik bladzijden vol en hoef me nergens druk over te maken. Morgen ben ik weer aan de beurt om mijn landje te bewerken. Dan ga ik zaden en noten verzamelen en de oogst van de dag verwerken.

 

(foto: Flickr)

2 Comments

  • Simpel, leuk en rustig!

    Lekker hè, luisteren hoe er met de bbc gestoeid wordt en jij heerlijk schrijven…; dat geeft de burger moed.

Geef een reactie