Polaroidcamera uit 1948 weer helemaal hot!

polaroid: De polaroidcamera werd bedacht door Edwin H. Land. Een ingenieus systeem, waarbij de polaroidfoto zichzelf ontwikkeld terwijl het de camera uitrolt. Anno nu is deze retro camera weer helemaal ‘hot’. Menig beroemdheid is al gespot met een polaroidcamera in de hand.

Edwin H. Land

Hij werkte al 10 jaar aan het hoofd van de Polaroid Corporation, toen hij zijn Land-camera in 1946 bedacht. Waarom? Omdat zijn dochtertje zwaar teleurgesteld was dat ze niet meteen de foto kon bekijken toen deze gemaakt werd. Edwin ging aan de slag en ontwierp de Lang-95. Tijdens een demonstratie in een warenhuis (1948) was het publiek zo enthousiast, dat alle 56 camera’s en het demonstratiemodel meteen werden verkocht.

April 21, 1948: The Polaroid corporation sells the first Polaroid Land Camera.: Hoe werkt het?

Het is een best ingewikkeld proces wat zich binnen de camera afspeelt. De korte versie vertelt dat de camera een negatieve film bevat die wordt belicht. Met behulp van chemicaliën wordt het ontwikkelingsproces in gang gezet op het speciale fotopapier, wat zorgt voor een positieve afdruk. Wil je de lange versie lezen? Klik dan op de volgende link: uitgebreide informatie ontwikkelingsproces polaroid.

Polaroid SX-70Meteen in kleur?

Nee, niet meteen. Vanaf 1948 kwamen uit de eerste modellen alleen sepiakleurige foto’s. In 1950 werden de foto’s zwart/wit afgedrukt. Pas vanaf 1963 kwamen de eerste camera’s op de markt waarmee je kleurenfoto’s kon maken. In 1972 kwam het elektronische SX-70 model op de markt. Dit model kon worden dichtgeklapt. Het werd daardoor een super populair toestel, want het was niet alleen heel handzaam, je kon ook nog eens meteen zien of de foto was gelukt.

Wel een nadeel aan de Polaroid

De foto’s waren bijzonder gevoelig voor licht. Geadviseerd werd om de foto’s donker te bewaren. De zwart/wit foto’s vervaagden anders nogal snel en de kleurenfoto’s ‘vergeelde’ zelfs.

Bestaat het nog Polaroid?

Ja en nee! In 2001 ging het bedrijf failliet. Tja, het digitale tijdperk had het toestel geen goed gedaan. In 2007 nam het Nederlandse The Impossible Project Polaroid over. Vandaag de dag zien we dat deze retro camera weer helemaal terug is van weggeweest. Menig celebrity is er al mee gespot, want deze foto’s kunnen lekker niet gehackt worden! Privacy (bijna) gegarandeerd.

 

 

Meer lezen:
http://www.edavid.be/cdavid/pdf/CasusRapport_polaroid.pdf
http://www.volkskrant.nl/archief/klik-en-klaar~a634735/
http://www.pf.nl/de-polaroid-snap-een-digitale-camera-die-echte-fotos-print/

Foto’s:
Pinterest en http://www.pf.nl/de-polaroid-snap-een-digitale-camera-die-echte-fotos-print/

2 Comments

Geef een reactie