Uitvinder van ‘de Frisbee’ verdient miljoenen

peterfromtexas:Walter Frederick Morrison,inventor of the frisbee:

Uitvinder van ‘de Frisbee’ verdient miljoenen. Een simpele uitvinding in 1957 , maar je moet er maar opkomen. Walter Frederick Morrison deed het. Hij bedacht een ronde plastic schijf waar mens en dier wereldwijd al jaren lang veel plezier aan beleven. Er zelfs sporten met de Frisbee zijn zoals de Disc Golf en de Ultimate Frisbee.

Het is Thanksgiving 1937

Walter en zijn vriendin Lucile gooien de deksel van een popcornblik over en weer in de tuin van zijn moeder. Het gaat geweldig! Maar nadat de deksel her en der wat deuken heeft opgelopen, vliegt het ding niet meer zo lekker. Tja, wat nu? Walter pikt de bodem van een taartvorm uit zijn moeders keuken en het spelletje kan weer doorgaan.

De voorloper van de Frisbee

Lucile en hij staan enkele weken later lekker op het strand een taartbodem over te gooien. Een wandelaar spreekt hen aan en vraagt of hij de bodem mag kopen. Voor 25 cent wisselt de taartbodem van eigenaar. Het idee is geboren, want Walter had de bodem voor maar 10 cent gekocht. Het inmiddels getrouwde stel begint met de verkoop van de taartbodems op de stranden en in de parken.

january 23, wham-o produces first frisbee (based on walter frederick morrison's "pluto platter") in 1957
Walters eerste Frisbee. De Pluto Platter

Walter lanceert de Flyin-Saucer

Walter vliegt gedurende WOII als piloot in een jachtbommenwerper. Hij wordt tijdens een missie boven Italië neergeschoten en wordt een krijgsgevangene van de Duitsers. Eenmaal thuis gaat hij werken als timmerman. Mede door zijn ervaring in de lucht ontwerpt hij in 1948 de Flying-Saucer. Hij bezoekt in de weekenden beurzen en evenementen om ‘s werelds eerste plastic schijf aan de man te brengen. Het flopt

Walters Pluto Platter

Midden jaren 50 ontwikkelt hij een mal voor een disc en noemt deze De Pluto Platter. Gekleed in een ruimtepak bezoekt hij wederom lokale beurzen. Ditmaal staat er op de achterkant van de disc een instructie gedrukt ‘hoe het ding te gebruiken’. Wham-O, een jong bedrijf in Californië, ziet er wel heil in. Walter verkoopt in 1957 zijn Pluto Platter rechten in ruil voor levenslange royalties.

Group of Kenyon College Students Playing with Flying Disc, Design for Frisbee was Patented in 1948 Premium Photographic Print
Studenten gooien hun taartbodem de Frisbie

De definitieve naam: de Frisbee

Tijdens een reis ziet een manager van Wham-O dat studenten op de campus van de New England Universiteit hun ‘Frisbies’ aan het overgooien zijn (mega populaire taartbodems van een bakker Frisbie Pie en Co in Bridgeport). Om handelsmerk problemen te voorkomen krijgt Walter’s uitvinding de naam: Wham-O Frisbee. Walter heeft aan zijn Frisbee uiteindelijk miljoenen verdient. 

 

 

Meer lezen:
http://www.theguardian.com/world/2010/feb/12/frisbee-inventor-dies-frederick-morrison
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/11/AR2010021104455.html
Foto:
theguardian.com, kipnotes.com, allposters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *