Acteur Ko van Dijk jr.

Het is dit jaar precies veertig jaar geleden dat ‘Neerlandsch’ flamboyante meestersacteur en publiekslieveling Ko van Dijk jr. (1916-1978) overleed.

Bombastisch en grotesk

Hoewel critici zijn ruim driehonderd gespeelde rollen op het toneel en voor de televisie zouden typeren als veel te bombastisch en grotesk, wat het publiek dol op de flamboyante acteur met zijn sonore stem. Van Dijk werd geboren als zoon van de bekende toneelspeler Ko van Dijk sr. en actrice Jetty van Dijk-Riecker. Hoewel hij uit een roemrijk acteursgeslacht kwam werd hij tot driemaal toe door de Amsterdamse Toneelschool afgewezen ‘door gebrek aan talent’.

Dagboek van een herdershond

Zijn vader zag wel talent in zoonlief en liet hem in het gezelschap Het Schouwtoneel verschillende bijrollen spelen, waar Van Dijk jr. de kneepjes van het vak leerde. Na de oorlog brak hij door en speelde hij glansrijke rollen in ‘De dood van een handelsreiziger’, ‘De drie zusters’, ‘Orthello’ en ‘Hendrik IV’. Vanaf de jaren vijftig was Van Dijk veelvuldig te horen op de radio en werkte hij mee aan populaire hoorspelen als ‘Koek en ei’ en ‘Mimosa’. Het grote publiek leerde hem pas echt kennen middels het populaire televisiedrama ‘Dagboek van een herdershond’ in 1978, waarin hij de rol speelde van de schatrijke boer Nicolaas Bonte.

Afscheid

Zijn privéleven werd regelmatig beschreven in de bladen. Tja, met zes echtscheidingen, waaruit twee kinderen, en diverse maîtresses was er genoeg stof tot schrijven. Aartje naar zijn (groot)vaartje? Zijn beroemde grootvader acteur Kees van Dijk, had maar liefst eenentwintig kinderen bij vier vrouwen. Zijn laatste voorstelling speelde hij op 5 mei 1978 samen met Mary Dresselhuys (1907-2004) in het toneelstuk ‘Herfst in Riga’. Die nacht overleed hij op 61-jarige leeftijd in zijn flat in Den Haag. Tijdens zijn uitvaart stonden er duizenden mensen langs de weg om de fameuze acteur een laatste groet te brengen.

 

Nationaal Archief

Laat een reactie achter