Filmklassieker Grease

Het is de best scorende filmmusical aller tijden: ‘Grease’. De film leverde hits zoals de titelsong Grease het zoete Hopelessly devoted to you op.

Liefdesperikelen

Het verhaal van ‘Grease’ speelt zich af rond een groep tieners in de jaren vijftig. Centraal staan de liefdesperikelen tussen Danny Zuko (John Travolta) en de Australische Sandy Olsson (Olivia Newton-John). Danny en Sandy ontmoeten elkaar tijdens de vakantie en krijgen een relatie. Na de zomervakantie gaat de keurige Sandy naar een nieuwe middelbare school, Rydel High School. Daar ziet ze haar Danny weer. Hij blijkt daar een reputatie van vrouwenverslinder te hebben en is tevens de leider van de T-Birds, een groep jongens met vetkuiven en zwartleren jassen.

Strak in het leer

Danny doet stug tegen haar, waardoor Sandy zich op haar nieuwe school helemaal alleen voelt. Gelukkig wordt ze opgenomen in de meidengroep de Pink Ladies. Uiteindelijk probeert Danny Sandy voor zich te winnen door zich keurig te gedragen, terwijl Sandy juist een metamorfose ondergaat en zich ontpopt tot een strak in het leer gestoken hippe schoonheid.

Grootste filmmusical

De Amerikaanse film, gebaseerd op de gelijknamige musical uit 1972, bracht wereldwijd zo’n 400 miljoen dollar op. Het werd daarmee de best scorende filmmusical aller tijden. Hoewel Travolta, Newton-John, Stockard Channing (Rizzo) en Jeff Conaway (Kenickie) middelbare scholieren speelden, waren deze hoofdrolspelers destijds ruim in de twintig. De film leverde hits op zoals de titelsong ‘Grease’ (geschreven door Barry Gibb, gezongen door Frankie Valli). ‘Sandy’, ‘You’re the one that I want’ en het zoete ‘Hopelessly devoted to you’.

Cast-Reünie op komst?

Voortbordurend op het enorme succes kwam in 1982 ‘Grease 2’ uit, met Michelle Pfeiffer in de hoofdrol, wat een flop werd. Hoewel er jaren over gespeculeerd werd, is er nog nooit een echte ‘Grease’-castreünie gehouden. Travolta en Olivia Newton-John hebben altijd de boot afgehouden, maar nu de film veertig jaar bestaat, lijkt daar verandering in te komen.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

Laat een reactie achter