Wegzwijmelen met Eileen Barton

Even een romantisch momentje met ‘I Have To'(1955) van Eileen Barton. Alsof je in een zwart/wit decor in de armen van een woest aantrekkelijke kerel ligt.

Kindsterretje Eileen Barton

Haar eerste optreden was toen ze pas tweeëneenhalf jaar oud was. Haar vader (Ben) werd geïnterviewd door de beroemde radioman Mr. Goodman. Eileen zat achter de piano te spelen en te zingen en verstoorde het interview. Goodman hoorde haar en vond dat Eileen (ondanks haar jonge leeftijd) echt moest zingen voor een publiek. Op haar zesde zong ze in een kinderradioprogramma. Op haar achtste had ze een eigen radioprogramma.

Wow, ze zong met Frank Sinatra

Vanaf haar elfde tot haar vijftiende was ze even niet te horen. Wellicht een welverdiende adempauze. Vanaf haar vijftiende begon ze weer op te treden in een nachtclub en werd ‘uitverkoren’ om te zingen in een radioshow van Frank Sinatra. Ze viel in de smaak en mocht een jaar lang met Sinatra optreden. Ze adoreerde hem, maar was als de dood ‘dat hij haar niet goed genoeg vond’.

Eerste eigen opname een ongelukje

Een zonnige dag. Eileen was onderweg was naar het strand en liep langs de studio van Lyle Henderson. Lyle, die flink in de stress zat omdat zijn zangeres niet was komen opdagen rukte haar zowat naar binnen. Eileen nam even snel het nummer ‘Would you believe me?’ op, zei gedag en liep weer door naar het strand.

Eileen’s nummer 1 hit

Ze werd gevraagd om het nummer If I Knew You Were Comin, ‘I’d Have Baked A Cake (1950) op te nemen. Ze vond het een stom nummer en zei gewoon NEE! Haar vader Ben haalde haar over om het toch te doen. Maar goed ook, want het nummer stond naar liefst tien weken op nr. 1. Gek genoeg heeft Eileen nooit enig cent van de royalty’s van dit nummer mogen ontvangen, terwijl ze wel overal in het land moest optreden. Ondanks dat ze het vond, en misschien heeft ze daarin wel gelijk, is het wel haar doorbraak geworden.

Alles kwam maar aanwaaien

Zelf zei ze in een interview dat ze de ‘Business’ nooit serieus heeft genomen, omdat ze eigenlijk nooit enige moeite heeft hoeven doen. Alles kwam maar aanwaaien. Maar de realiteit was dat beroemdheden aan haar voeten lagen. In rijen stonden ze voor haar kleedkamer te wachten om Eileen te ontmoeten.  Ze zong in de beroemdste radioprogramma’s en trad op in de bekendste televisieprogramma’s.

Werkelijk….zo oud?

Eileen Barton overleed aan kanker op een leeftijd van 81 jaar in West Hollywood. Grappig genoeg heeft de hele wereld tot kort na haar dood gedacht dat ze vijf jaar jonger was. Eileen toch…

 

Foto
Commons wikimedia

 

2 Comments

  • Dank je Rovers. Dit was dus echt een staaltje van kinderarbeid.

    Je hebt het zoals altijd, weer leuk voor elkaar. Wat moet dat toch een gezoek en een na-gepluis zijn.

    Groetjes…

Geef een reactie