John en Yoko’s Bed-In for Peace

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de wereldpers een kaart ontving: ‘kom naar de huwelijksreis van John en Yoko: een bed-in, Amsterdam Hilton Hotel’. 

Tuimelend naar binnen

Voor de pers was dit een grote verrassing. Ze waren gewend gehekeld te worden door het stel. Nu nodigde het kersverse bruidspaar hen opeens uit voor een tja, wat eigenlijk? Verslaggevers en cameramensen tuimelden op 25 maart 1969 suite 902 binnen, waar tot ieders verbazing ex-Beatle John Lennon (1940-1980) en de Japanse artieste Yoko Ono zedig gekleed in een witte pyjama en wit gewaad samen in bed lagen.

Wereldvrede

Het bed was tegen het raam geschoven met daarop teksten geplakt als ‘Hair Peace’ en ‘Bed Peace’. In de verder lege kamer waren overal bloemen en her en der hingen papiertjes met vredestekens op de muur. Van 25 tot 31 maart mochten de media hen tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds een bezoek brengen om te praten over de wereldvrede. Het echtpaar wilde met deze ludieke actie wereldwijd de aandacht vestigen op de nutteloosheid van de Vietnamoorlog (1955-1975) , waarbij uiteindelijk ca. 2,5 miljoen Vietnamezen stierven en ruim 58.000 Amerikanen sneuvelden of vermist raakten. Twee maanden later deden ze de Bed-In for Peace opnieuw in Montreal. Deze nauwkeurig geënsceneerde actie haalde inderdaad het wereldnieuws, maar zorgde niet voor de gehoopte wereldvrede.

Nieuwe tulp ‘Peace’

Voor een slordige € 1.814,– per nacht is het voor de liefhebber mogelijk om zelf ook in de John & Yoko suite te slapen. De tot kamernummer 702 omgenummerde suite is flink gemoderniseerd, met overal teksten en afbeeldingen van het stel. Ter nagedachtenis hield het hotel in maart jongstleden een gratis te bezoeken foto-expositie over de Bed-In for Peace en mocht men tevens een kijkje in de suite nemen. Tevens werd er een nieuwe witte tulp ‘Peace’ gedoopt, die de hele maand april voor de entree van het hotel te bewonderen is.

 

Foto:
Nationaal Archief

Laat een reactie achter