The Blue Diamonds ongekend populair

The Blue Diamonds waren in de jaren zestig met hun liedje ‘Ramona’ ongekend populair. Het nummer kwam zelfs in Amerika in de top 100 terecht.

Ontdekt in de achtertuin

De broertje Ruud en Riem de Wolff waren in 1949 met hun ouders vanuit Nederlands-Indië naar Nederland gekomen en groeiden op in Driebergen. Tijdens hun tienerjaren speelden ze op hun gitaar in bandjes als The Cool Cats en vormden ze met een drummend vriendje hun eigen band The Blue Diamonds. De jongens zongen tweestemmig en het liefst covers van The Everly Brothers. Tijdens een optreden in de tuin van de achterbuurman werden ze ontdekt door iemand van een platenmaatschappij. Die vroeg hun in 1959 om een cover van ‘(Till) I kiss you’ van The Everly Brothers op te nemen, hun debuutsingle.

Sloeg in als een bom

In 1960 moesten ze het nummer ‘Ramona’ uit de gelijknamige film uit 1928 opnemen. De jongens vonden het veel te zoetsappig en goten er een rock-‘n-roll sausje overheen. Een gouden zet, want nadat ze het liedje hadden gezongen tijdens een tv-programma, stond de telefoon roodgloeiend. Het nummer sloeg in als een bom. Op zestien- en zeventienjarige leeftijd reisden ze de halve wereld af om ‘Ramona’ in het Engels, Duits, Frans en Spaans te vertolken.

The New Diamonds

Hun langdurige diensttijd gooide echter roet in het eten, waardoor hun succes wegebde. Daarna tourden ze jarenlang door het Verre Oosten waar ze mega populair waren. Eenmaal thuis bleven ze optreden in Duitsland en Nederland, want de fans bleven verlangen naar de oude hits ‘Ramona’, ‘Oh Carol’ en ‘Little ship’. Ruud overleed in 2000 op z’n 59ste. Riem ging met zoon Steffen door als The New Diamonds, maar het zou nooit meer hetzelfde zijn. Hij overleed in 2017 op z’n 74ste. Van ‘Ramona’ zijn wereldwijd ruim zeven miljoen exemplaren verkocht.

 

Foto:
Het Nationaal Archief

 

 

1 Comment

  • Enkele correcties : in de laatste staat Siem ipv Riem.
    Van Ramona werden meer dan 16 miljoen platen verkocht . Riem vertelt dit in mijn film Klanken van Oorsprong zie website. (Anneke Gronloh verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen platen ) . DVD Klanken van Oorsprong is te bestellen via de website. Foto Blue Diamonds ontbreekt op jullie site.

Geef een reactie