Louis Prima: de ‘King of Swing’

In de jaren vijftig scoorde Louis Prima ook in Nederland hits als: ‘Buona Sera’, ‘Sing, Sing Sing’ en ‘Oh Marie’. Velen zullen zijn karakteristieke zangstem voornamelijk herkennen van de Disneyfilm ‘The Jungle Book’ (1967), waarin hij de rol van oerang-oetang King Louie (koning Lowietje) vertolkte. 

Italiaans randje

De Italiaanse zanger en trompettist Louis Prima draaide zijn ‘muzikale hand’ niet om voor verschillende muziekstijlen zoals jazz, dixieland of Italiaanse Tarantella. Hij werd in New Orleans geboren als Louis Leo Prima (1910-1978). Op jeugdige leeftijd bleek hij al virtuoos op een trompet te kunnen spelen. Na enkele jaren in de band van broer Leon gespeeld te hebben verruilde hij deze in 1934 in voor de New Yorkse dixielandband The New Orleans Gang, waarmee hij een van zijn grootste hits: ‘Sing, Sing, Sing’ (1937) scoorde. Samen met zijn bandleden maakte hij, gestoeld op zijn Italiaanse achtergrond, furore met hits zoals ‘Angelina'(1944), ‘Oh Marie’ (1954) en ‘Buona Sera”(1954).

‘Just a Gigolo’

Zijn boekingen liepen terug waardoor hij noodgedwongen samen met zangeres Keely Smith (1928-2017), zijn latere vierde vrouw, een groot deel van de jaren vijftig in The Sahara Hotel in Las Vegas ging optreden. Het zangduo maakte diverse hits zoals ‘Just a gigolo’ (1956), won een Grammy Award en werd uiteindelijk een van de populairste acts in Las Vegas, maar het huwelijk strandde. Prima ging op zoek naar een nieuwe zangeres en vond de twintigjarige Gia Maione (1941-2013), die zijn vijfde en laatste vrouw werd.

André Hazes

Zijn muzikale carrière eindigde in 1975. Prima leed aan ernstige hoofdpijnen en periodes van geheugenverlies. Nadat chirurgen een hersenstamtumor uit zijn hoofd hadden verwijderd raakte hij in een coma waaruit hij niet meer ontwaakte. Hij overleed drie jaar later. Wijlen André Hazes blies weer leven in oude hits van de ‘King of Swing’ en bracht in 1985 ‘Buona Sera’/’Oh Marie’ in medleyvorm terug in de Nederlandse top 10.

 

Foto
Commons Wikimedia

1 Comment

  • Van The Jungle Book kende ik hem dan weer niet. De broer van mijn vader zong Buena Sera altijd op reünies. Heerlijk stukje dit weer om te lezen. En zowaar net nog een filmpje gevonden waarop Prima het zingt. Ach, wat word ik oud als ik dit soort muziek nog steeds heerlijk vind.

Geef een reactie