Rita Corita’s lekkere bakkie koffie

Rita Corita heeft meer gedaan dan alleen ‘koffiedrinken’! Behalve accordeoniste en zangeres, speelde ze in “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?”

Hendrika Sturm

Een gezellige Amsterdamse dame die geboren wordt op 24 november 1917. Rita’s begin van een lange en gevarieerde carrière start als 15- jarig accordeoniste. Ze trouwt met haar accordeonleraar Coen Ooms. Samen treden ze tot ver in de jaren ’60 op als: de Corita’s (Coen en Rita).

Rita’s eerste hit

Ze wordt op ‘de koffie’ gevraagd bij John Woodhouse, die deze dame met haar gezonde dosis humor geknipt vindt voor zijn nummer ‘Koffie’. Het wordt een enorme hit. Rita is niet meer weg te slaan van de Nederlandse televisie. Ze treedt op in het hele land en is een graag geziene gast in onder andere Op volle toeren, waar het publiek heerlijk meedeint op dit vrolijke nummer.


Nou jij weer show

Rita doet een gooi om te mogen zingen op het Eurovisiesongfestival. Tijdens de voorrondes in het Nationaal Songfestival behaalt ze met haar nummer Carnaval slechts een vierde plaats. Maar niet getreurd. Het NCRV-programma de Nou jij weer show, waarin ze samen met Bueno de Mequita de meest hilarische uitdagingen moet aangaan, wordt een mega succes op de Nederlandse televisie.

Rita’s acteertalent

Rita speelde in de succesvolle Nederlandse speelfilm Geen Paniek (1973) en in de Belgische speelfilm Verbrande brug (1975). Haar acteertalent was tevens te zien in de zeer populaire televisieserie van de KRO: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (1972-1976), waarin ze fantastisch de rol van ‘reuzin’ speelde.

Graag gezien panellid

Rita heeft humor en geeft sjeu aan menig televisieprogramma, zoals in Babbelonië en in de Ron Brandsteder Show. Ze is vele jaren vast panellid bij de Willem Ruis Show en in De Berend Boudewijn Kwis.

Gastrollen

Rita zegt ooit in een interview dat het lastig is om als vrouw grappig te zijn, zonder dat het meteen ‘plat’ wordt. Maar dat ze grappig is, bewijst wel het feit dat ze regelmatig als gast wordt gevraagd bij De Mounties en bij Johnny & Rijk.

Rita uit de showbusiness

Tot ver in de jaren tachtig treedt ze samen met Eddy Christiani en Manke Nelis op in de ‘Nederlandse kolonies’ overal in het buitenland. Tijdens een toernee in ’87 in de Verenigde Staten, wordt hun artiestenbusje geramd door een vrachtwagen. Drie Nederlanders komen om. Rita, Eddy en Manke Nelis raken gelukkig alleen gewond. Dit zware verkeersongeval doet haar besluiten om zich terug te trekken uit de showbizz. Rita overlijdt op 24 december 1998 op 81-jarige leeftijd.

Foto:
Nationaal Archief

 

1 Comment

  • Het was een Grootheid, in het doen wat ze allemaal gedaan heeft, in haar loopbaan, als Artieste…

Laat een reactie achter