Sexy Cary Grant

Cary Grant die LSD gebruikte om de demonen uit zijn jeugd te verjagen, was dertig jaar lang de man waar veel vrouwen best graag een beschuitje mee wilden eten.

Nare jeugd

Hij wordt op 18 januari 1904 in Bristol (Engeland) geboren als Archibald Alexander Leach. Zijn moeder, die gebukt gaat onder een schuldgevoel van het overlijden van Cary’s oudere broertje van één jaar, betuttelt Cary verschrikkelijk. Zijn vader is alleen maar op zijn werk en nauwelijks thuis. Het drama begint wanneer hij negen jaar is. Uit school krijgt hij te horen dat zijn moeder hem verlaten heeft…zomaar… zonder gedag te zeggen. De jaren die volgen zijn met een ijzige vader en net zo ijzige grootouders niet echt warm te noemen.

Van bijbaantje tot Amerika

Op zijn veertiende krijgt hij een bijbaantje in het theater, waar hij beseft dat hij op het toneel thuishoort. Op zijn zestiende solliciteert hij stiekem bij de Bob Pender Troupe en heeft daarvoor zijn vaders handschrift vervalst. Hij wordt aangenomen en leert steltlopen, pantomime spelen en acrobatiek en mag zelfs mee op tournee door het land. Maar oei, dan zwaait er wat wanneer zijn vader erachter komt. Uiteindelijk krijgt hij toch toestemming en wordt Cary in 1920 geselecteerd om als één van de Pender-jongens voor twee jaar naar Amerika te gaan.

Archie wordt Cary

Maar Cary blijft in Amerika en leeft als een God in Frankrijk. Het lukt hem om verschillende rollen te bemachtigen, mede doordat hij zo beschaafd overkomt (zijn handelmerk) en door zijn keurige Engelse accent. In 1931 wordt hij door Paramount gespot en een vijfjarig contract aangeboden. Archie Leach verruilt dan voor eeuwig zijn naam in Cary Grant. Na vijf jaar kiest hij voor zijn vrijheid, door een eigen agent in te huren. Slim, want nu kan hij niet alleen eindelijk zelf bepalen welke rollen hij wil spelen, zijn honorarium ligt nu vele malen hoger.

Cary’s wereld staat stil

Wat een schok moet dat zijn geweest. Op het sterfbed van zijn vader krijgt hij te horen dat zijn moeder nog leeft en helemaal niet is weggelopen. Dat zijn bloedeigen vader haar heeft laten opnemen in een psychiatrische kliniek omdat ze eigenlijk alleen maar in een depressie zat vanwege haar overleden eerste kindje. Cary heeft haar dan minstens 20 jaar niet gezien. Hij gaat naar Engeland, haalt haar uit de kliniek, koopt een huis voor haar en ondersteunt haar financieel tot aan haar dood.

Huwelijken, een kind en einde carrière

Gary heeft vijf huwelijken op zijn naam staan. Het eerste is met Virginia Cherril met wie hij het één jaar volhoudt. Zijn tweede huwelijk is met de steenrijke Barbara Hutton, waar de roddel over gaat dat hij met haar getrouwd is om haar geld. Gek, want het stel heeft alles keurig geregeld nog voor het huwelijk überhaupt voltrokken is. Daarna volgt Betsy Drake die hem introduceert met de toen legale LSD-therapie. Cary vindt deze therapie zo geweldig, dat hij er in diverse talkshows en interviews openlijk over spreekt. Een relatief kort huwelijk met Dyan Cannon volgt, met wie hij zijn dochter Jennifer krijgt. In 1970 zegt hij het witte doek vaarwel om zich volledig te richten op zijn dochter Jennifer. Zijn laatste huwelijk is met Barbara Harris met wie hij tot aan zijn dood samen is.

Hetro of homo?

Ondanks dat Cary regelmatig trouwt, woont hij ook jarenlang (tussen zijn huwelijken door) samen met Randolph Scott. Iedereen vraagt het zich af. Zou hij toch homo zijn? Er worden daar zoveel vraagtekens bij gezet, dat Paramount hem zelfs ‘beveelt’ om apart te gaan wonen. Wanneer iemand het aan hem vraagt lacht Cary allen maar, wat het natuurlijk nog mysterieuzer maakt. Maar stel dat het wel zo is… wat moet hij?  Zijn imago van ultieme perfectie, zijn fantastische acteertalent die menig vrouwenhart doet smelten. Hij is door de wereld op een voetstuk gezet!

Van welke films kennen we hem?

In dertig jaar tijd is hij in ruim 70 films te zien. Behalve in humoristische films speelt hij in heel veel romantische liefdesverhalen waar natuurlijk flink in wordt gekust. Maar ook in films met spanning en sensatie zoals die van Alfred Hitchcock. Bijna was hij te zien geweest als een sexy James Bond in Dr. no, maar omdat hij maar in één Bond film wilde spelen, ging de rol aan zijn neus voorbij. Cary Grant een weergaloze acteur die op 82-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding.

 

 Foto
Commons wikimedia

 

2 Comments

 • Toen Cary uit school kwam, werd verteld dat zijn moeder opgenomen was en wat later werd er aan hem verteld dat zijn moeder overleden was. De vader heeft zijn vrouw op laten opnemen. Zijn vader keek niet naar Cary om hij moest zijn eigen maar zien te redden. Na meer dan 20 jaar, toen hij al beroemd was kwam hij er achter dat zijn moeder nog leefde. Hij is toen naar Engeland gegaan, heeft zijn moeder uit het tehuis gehaald, kocht een huis voor haar en zorgde dat ze tot het einde van haar leven goed verzorgt werd….
  Hij was een keer in de plaatselijke theater geweest, de Hypodrome in Bristol en dat trok hem en toen hij ongeveer 14 was sloot hij zich aan bij de Bob Pender groep. Hij leerde daar veel, acrobatiek, mime, en intussen had hij daar een baantje om bv de sterren in dat theater te vertellen wanneer ze op moesten. In die tijd groeide het gevoel dat hij iets in het theater wilde gaan doen. De eerste keer dat hij met de Pender groep mee wilde en de handtekening vervalste van zijn vader liet zijn vader hem niet gaan. Maar bij de tweede keer bij ongeveer 16 jaar ging hij met de groep op de boot naar New York.

  Cary Grant keert inderdaad na twee jaar niet mee terug met de Pender groep. Maar de eerste jaren leefde hij echt niet als God in Frankrijk. Archie Leach leefde de nodige jaren daar in armoede. Hij verdiende wat geld op kermissen door bv op stelten te lopen. Hij verkocht dingentjes vanuit een koffer, maar moest maken dat hij weg kwam als de politie in de buurt was. Intussen probeerde hij rolletjes te pakken te krijgen, wat in de eerste jaren moeilijk ging.

  Eind jaren ’20 vertrok hij richting Californië. Hij probeerde begin jaren ’30 (31) om bij Paramount aan de bak te komen. In eerste instantie werd hij geweigerd vanwege zijn cockney accent en omdat ze vonden dat hij een dikke nek had. Maar Cary, toen nog Archie Leach hield vol. Tot Mea West hem zag en hem graag in een film met haar wilde hebben. Hij deed twee films met haar en dat zorgde ervoor dat hij een contract kreeg bij Paramount. Wel wilde ze dat hij zijn naam veranderde. Archie koos zijn nieuwe voornaam en van de studio’s moest hij uit een paar achternamen kiezen. Zijn naam werd Cary Grant……

  Al vrij snel kreeg hij betere rollen aangeboden en kreeg hij de leding role in films.. Eind jaren ’30 was hij de eerste die zelfstandig werd. Hij zocht zijn eigen films uit, de verhalen, regisseurs, zijn tegenspeelsters, waardoor hij ook meer verdiende.

  Cary wilde graag gekleed zijn zoals bv Douglas Fairbanks Sr. Dat werd zijn handelsmerk. Netjes gekleed zijn, er goed verzorgd uit zien.

  Cary maakt its meer dan 74 films in zijn carrière. De laatste film, Walk don’t Run, komt uit in 1966. Dat is de enigste film waarin hij geen relatie met een vrouw heeft. Hij laat dit over aan een jong stel in die film.
  Hij stopt in ’66 ermee ook omdat in februari van dat jaar zijn dochter Jennifer geboren wordt. Hij wil al zijn tijd aan zijn dochter besteden. Speelt nooit meer in een film maar blijft nog wel lange tijd werken…..
  En ook al is het huwelijk over met Dyan Cannon hij zorgt veel voor zijn dochter. Wat hij vroeger bij zijn moeder en vader gemist heeft geeft hij wel aan zijn dochter, veel liefde en verzorging. Maakt vele thuis filmpjes en geluidsopnames voor zijn dochter voor later. Het is zijn beste “rol” ooit…..
  Hij had graag meer kinderen gehad, en zo blij dat Jennifer in zijn leven kwam…

  In de classic Hollywood tijd mocht in een film een kus niet langer duren dan 3 seconden. Maar in Notorius zat een langere scène met Ingrid Bergman waarin de kus zo’n drie minuten duurde maar iedere keer duurde de kussen in die ongeveer 3 minuten niet langer dan 3 seconden. Ingrid Bergman was in het echte leven goed bevriend met Cary. In 1957 nam hij voor haar haar Oscar in ontvangst toen zij daar nog niet mocht komen omdat ze een verhouding had terwijl ze nog getrouwd was met een ander. In de jaren ’50 haalt Cary Grant haar terug naar Hollywood en maken ze samen de film Indiscreet……

  Voor twee films kreeg hij een Oscarnominatie: Penny Serenade and None but the Lonely Hart. Hij won toen niet, al was het zeker verdient. Wel in 1970 een Speciale Oscar voor heel zijn filmtijd…..

  Cary Grant was heel gesloten. Maar op het einde van zijn leven toerde hij door Amerika en liet op het podium stukjes uit zijn films zien en vertelde over de verschillende dingen die hij mee had gemaakt. Mensen konden vragen stellen. Hij was in zijn element op het podium en genoot ervan dat er zoveel mensen benieuwd waren naar zijn verhalen. En op 29 november 1986 was hij op toer toen hij die dag overleed aan een hersenbloeding.
  Tot het einde toe bleef hij bevriend met zijn derde vrouw. Hij was heel gelukkig met zijn 5de vrouw.
  Randolph Scott overleed een paar maanden na Cary Grant……..?????

  Ben al vanaf mijn kindertijd een grote fan van Cary Grant en ben het nog steeds. Een acteur zoals Cary zo was er maar 1. Hij was niet alleen knap, hoe ouder hoe mooier, was goed in komedies maar net zogoed ook goed in de serieuze rollen en in menig film liet hij zien hoe acrobatisch hij was. Speelde als 1 van de eerste een vrouwenrol. Ook dat paste bij hem.
  Het was zeker een bijzondere man met de nodige kwaliteiten.
  Er waren vele goede acteurs en actrices in the Classic Hollywood tijd, maar voor mij was hij de beste……..

  ???

Laat een reactie achter