Bloederige Bloody Sunday

Wat op 30 januari 1972 een vreedzaam protestmars had moeten worden, ging de geschiedenisboeken in als ‘Bloody Sunday’.  Een bloedbad waarbij veertien onschuldige burgers door Britse soldaten werden doodgeschoten.

Lange voorgeschiedenis

De oorsprong van dit conflict gaat terug naar 1609, toen land van Ierse katholieken werd afgenomen en aan grotendeels protestantse Schotten en Engelsen werd overgedragen. Er ontstond in 1801 nog meer verdeeldheid na het afschaffen van het Ierse parlement en het invoegen van Ierland in het Verenigd Koninkrijk middels de Act of Union. In december 1921 kreeg Ierland met uitzondering van Ulster (Noord-Ierland) als Ierse Vrijstaat de status van Brits dominion, waarbij ze een zelfregerend onderdeel van het Britse Rijk werd. De Noord-Ierse, overwegend protestantse bevolking, vond het prima dat ze een Britse provincie werden. Het kleine katholieke deel van de Noord-Ierse bevolking wilde echter dat Noord-Ierland tot de Ierse republiek zou toetreden.

Heftige strijd

Tijdens The Troubles (1968 tot 1998) laaide de strijd tussen de protestantse unionisten, gesteund door het Britse leger, en de katholieke republikeinen, gesteund door de IRA (Irisch Republican Army), hoog op. Een periode met veel geweld zoals schietpartijen en bomaanslagen. Met name in Londonderry, de op één na grootste stad van Noord-Ierland, raakten politieagenten geregeld slaags met katholieke opstandelingen. Om de ongeregeldheden de kop in te drukken, riep de Noord-Ierse regering de hulp in van het Britse leger. Ondanks het verbod op protestmarsen werd op 30 januari 1972 toch een vreedzame demonstratie in Londonderry georganiseerd. Daarbij werden veertien burgers gedood en raakten veertien zwaargewond.

Onrechtvaardig

De Ierse rockband US vestigde in 1983 mede de aandacht op de Noord-Ierse problematiek met hun hit ‘Sunday Bloody Sunday’. Pas in 2010 bleek na een twaalfjarig onderzoek dat de Britse soldaten onrechtvaardig en onverantwoordelijk gehandeld hadden en volledig verantwoordelijk voor hun daden waren. Op 10 april 1998 maakte de ondertekening van het Goede Vrijdag Akkoord een voorzichtig einde aan de meer dan dertig jaar gewapende strijd, met tot nu toe 3.700 slachtoffers als gevolg.

 

Wikimedia Commons

Geef een reactie