Oud blikken speelgoed

Hoe komt het toch dat verzamelaars bereid zijn om voor een oud blikken speeltje honderden tot zelfs tienduizenden euro’s te betalen? 

Kwetsbaar dus zeldzaam!

Het speelgoed van blik was vroeger behoorlijk kwetsbaar. Het ging met een beetje ruw spelen vrij snel kapot, zodat er tegenwoordig nog maar weinig van in de omloop is. Oud blikken speelgoed is dus vrij zeldzaam. Zo betaalde een verzamelaar voor een klein blikken oorlogsschip, de ‘HMS Terrible’, gemaakt door de Duitse speelgoedbouwer Märklin in 1905, maar liefst 80.000 euro!

Exotische figuurtjes

De geschiedenis van het blikken speelgoed begint rond 1850 in Duitsland, waar men het speelgoed maakte van dunne vertinde stalen platen. Het speeltje werd handmatig gevormd en prachtig beschilderd. In het begin waren het vaak dieren en exotische figuurtjes. Door een ingenieus opwindmechanisme met een sleuteltje, hipte het diertje vrolijk op en neer.

Run op blikken speelgoed

Dit speelgoed werd een ware rage! Door de enorme vraag spoten speelgoedfabrieken in Europa, de VS en Japan als paddenstoelen uit de grond. Prachtig draaiende carrousels, rijdende paard en wagens, motorfietsen, boten, auto’s en treinen van blik vlogen wereldwijd over de toonbank.

Zeldzaam Nederlands opschrift

Nederland produceerde géén blikken speelgoed. Halverwege de twintigste eeuw lieten de Bijenkorf en Vroom en Dreesman, voor speciale gelegenheden zoals de opening van een nieuwe winkel of voor pakjesavond, kleine hoeveelheden vracht- of bestelautootjes in Duitsland of in Engeland produceren. Speelgoed met Nederlands opschrift is daarom vrij zeldzaam

Collector’s items

Door de strengere veiligheidseisen (blikken speelgoed heeft scherpe randen en bevat loodhoudende verf) en de opkomst van plastic speelgoed midden jaren 60, eindigde vrijwel overal de productie van het blikken speelgoed. Behalve in China en India waar nog steeds blikken speelgoed wordt gemaakt.

Uitje:

Een leuk uitje is het speelgoedmuseum Museum Kinderwereld in Roden. Daar kunt u prachtige blikken topstukken van onder meer de beroemde Duitse speelgoedfabrikant Lehmann bewonderen.

Foto
Commons Wikimedia

 

1 Comment

  • Speelgoed museum in Deventer is een bezoekje waard. Ik heb nog veel blikken speelgoed als verzamelaar te koop. MechaToysdotcom

Laat een reactie achter