Gezellige Tupperwareparty

In menig keukenkastje zijn ze nog wel te vinden, die super handige kunststof Tupperware-bakken, waarvan de geschiedenis in de Verenigde Staten begint.

Plastic stonk!

Een zekere Earl Tupper (1907-198) kwam in de VS in aanraking met polyethyleen, een bijproduct uit het raffinageproces van olie. Hij ging ermee aan de slag en ontwikkelde een stevige doch flexibele plasticsoort. Zijn eerst producten waren de klokvormige Bell Tumbler en de Tupper Seal. Een lucht- en waterdicht deksel, dat bij het sluiten zo lekker ‘boerde’ (de zogenaamde Tupperware-burp). Handig of niet, hij verkocht weinig vanwege het slechte imago dat plastic destijds had; het zou stinken. Vrouwen moesten er dus van overtuigd worden dat zijn plastic niet stonk. En in dat overtuigen was Brownie Wise (1913-1992) een ster. Zij organiseerde verkoopfeestjes en behaalde daarmee torenhoge omzetten. Tupper hoorde dat en nam haar in dienst.

Tupperware-ladder

In no time waren in heel het land freelance Tupperware-consulenten aan de slag, die in in de knusse omgeving van een huiskamer hun Tupperware-producten aan de ‘vrouw’ brachten. Werd er die avond veel gekocht en meldde iemand anders zich aan om ook een party te geven, dan mocht de gastvrouw iets gratis uitzoeken. Brownie Wise’s verkooptechniek was werkelijk briljant. Een consulente met hoge verkoopcijfers werd niet alleen met extra bonussen beloond, ze kon tevens een stapje hoger op de Tupperware-ladder klimmen. De consulente kreeg vervolgens weer nieuwe consulenten onder zich van we ze een percentage van de verkoop ontving. Wise kwam veel in de media en werd zo het gezicht van Tupperware. Ze werd alom gelouterd, omdat ze vrouwen een kans gaf om zelf geld te verdienen. En dat stak naar zeggen Earl Tupper. Hij bonjourde haar in 1958 met een jaarsalaris van 30.000 dollar uit zijn bedrijf. Datzelfde jaar verkocht hij zijn bedrijf voor een slordige zestien miljoen dollar. In ons land werden de Tupperwareparty’s vanaf 1962 razend populair. De producten worden tot op de dag van vandaag nog steeds verkocht.

 

Foto:
Eigen foto van Dini Pronk

 

 

3 Comments

  • Wij zijn er nog steeds blij mee.
    Al missen wij nog een paar dingen
    Wasemmer met deksel .

  • Niet meer in nederland zou niet weten waar het nog verkocht wordt

    • Op internet kun je nog heel veel kopen.

Laat een reactie achter