De leukste geschiedenisjuf Thea Beckman

Kinder- en jeugdboekenschrijfster Thea Beckman bouwde een oeuvre op om u tegen te zeggen. Zeventien jaar na haar dood zijn haar boeken nog steeds onverminderd populair.

Stoere jongens, pittige meisjes

The Beckman (1923-2004) verwierf grote bekendheid met historische jeugdboeken. Ze schreef meer dan dertig boeken, waarvoor ze tallozen prijzen ontving. Alleen al gedurende haar leven werden er zo’n 1,75 miljoen exemplaren van verkocht. Haar verhalen gingen over stoere jongens en pittige meisjes die heel wat moeilijkheden moesten overwinnen in een vaak heel bijzonder tijdperk. Zo schreef ze over de Honderdjarige Oorlog in ‘Geef me de ruimte!’ en ‘Het rad van fortuin”. Maar ze liet ook zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens in onder meer ‘Kinderen van moeder aarde’ en ‘Het helse paradijs’. Een thema wat misschien wel ten grondslag lag aan haar eigen jeugd. Voor haar boeken deed ze soms jarenlang uitgebreid research en reisde ze zelfs naar de steden waarover ze schreef. Hoewel critici haar soms neersabelde over geschiedkundige foutjes werd ze door de jeugd ‘de leukste geschiedenisjuf van Nederland’ genoemd.

Kantoorbaan

Thea werd geboren als Theodora Petie. Ze was enig kind in een onbemiddeld gezin. Ze mocht van haar vader niet studeren en moest een opleiding tot naaister volgen. Dat lag haar totaal niet, waarna ze een kantoorbaan kreeg. In 1945 trouwde ze met Dirk Hendrik Beckmann, met wie ze drie kinderen kreeg. In 1957 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster Thea Beckman met het boek ‘De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder’. Op verzoek van haar uitgever schrapte ze de tweede ‘n’ in haar naam omdat die ’te Duits’ klonk. Ze brak in 1973 door met ‘Kruistocht in spijkerbroek’, dat in 1974 bekroond werd met de Gouden griffel en in 2006 zelfs verfilmd werd. Haar laatste boek ‘Gekaapt!’, verscheen in 2003. Tot op de dag van vandaag zijn Thea’s boeken onverminderd populair. Ze worden op scholen gelezen en in bibliotheken uitgeleend. In Vlaanderen was in de eerste helft van 2019 haar bestseller ‘Kruistocht in spijkerbroek’ zelfs het meest verkochte boek.

 

Foto:
Eigen foto

Geef een reactie