James Bond met Nederlands tintje

Hele generaties groeiden op met de stoere Secret Service Agent James Bond. Dit jaar kwam zestig jaar geleden de eerste James Bond-film ‘Dr. No’ uit.

Saaie naam voor een spion

Geestelijk vader van de James Bond-serie is schrijver Ian Flemming (1908-1964). Hij werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog persoonlijk assistent van de directeur van de Britse Maritieme Inlichtingendienst. In die hoedanigheid ontmoette hij tijdens de oorlog veel spionnen, op wie hij zijn spionageromans baseerde. Fleming ontleende de naam van zijn hoofdpersoon aan die van vogelkenner James Bond, een Amerikaanse ornitholoog. Hij vond die naam namelijk saai en neutraal genoeg klinken voor een geheim agent. Zijn eerste Bond-boek heette ‘Casino Royale’ (1953). Tussen 1953 en 1964 schreef Fleming twaalf boeken en een aantal korte verhalen over de Britse spion. De verkoop liep als een tierelier, waardoor de filmindustrie geïnteresseerd raakte. In 1962 kwam de eerste James Bond-film uit: ‘Dr. No’ met Sean Connery in de hoofdrol. Na Flemings dood hebben acht schrijvers zijn werk voortgezet. Inmiddels zijn er 25 officiële en twee onofficiële Bond-films verschenen, waarin zes acteurs de rol van James Bond vertolkten, zoals Roger Moore, Timothy Dalton en Daniel Craig.

Amsterdamse grachten

In 1971 kwam de Bondfilm ‘Diamonds  Are Forever’ uit, waarvoor enkele scènes in Amsterdam zijn opgenomen. Bond reed in de film over de Keizersgracht, belde aan bij een grachtenpand op de Reguliersgracht en de rondvaartboot ‘Prins Willem-Alexander’ kwam voorbijgevaren. Teleurstellend was wel dat Bond zijn tegenstander niet in het Nederlands maar in het Duits aansprak. Overigens speelde Nederland wel vaker een rol in Bond-films. Zo speelde Jeroen Krabbé in ‘The Living Daylights'(1987) de rol van generaal Koskov, een naar het Westen overgelopen officier van de KGB. Famke Jansen speelden in ‘GoldenEye’ (1995) Bondgirl Xenia Onatopp. Zij had nogal dodelijke dijen waarmee ze Bond probeerde te vermoorden. Fotomodel Daphne Deckers kreeg een piepklein rolletje in ‘Tommorow Never Dies’ (1997). Hoewel het slechts drie scènes waren, was ze in die film wel naast Bond-acteur Pierce Brosnan te zien.

 

Foto:
Nationaal Archief

Geef een reactie