Eerste Nederlandse hitparade

De Nederlandse Top 40 zal voor velen heel wat jeugdherinneringen oproepen. Op zaterdagmiddag voor de radio met de nieuwste hitlijst en cassette-bandjes.

Pete Felleman was de eerste

Met cassette-bandjes in de aanslag nam men op zaterdagmiddag de meest populaire liedjes op, om daar vervolgens de rest van de week van te genieten. Hoewel de Nederlandse Top 40 de meest toonaangevende hitparade van Nederland was, was het niet de eerste. Die was van Pete Felleman, die in 1949 bij de Vara de eerste hitparade op de Nederlandse radio uitzond. Hij baseerde zijn populaire programma ‘Hitparade’ op de Billboards Best Sellers Chart uit Amerika. Vanwege dit succes gingen ook tijdschriften hitlijsten publiceren, waarvan Elsevier in 1956 de eerste was. In 1963 zond het Vara-radioprogramma ‘Tijd voor teenagers’ voor het eerst zijn eigen Top 10 uit.

Je bleef er voor thuis

De ‘Nederlandse Hitparade’ in 1965 van piratenzender Radio Veronica werd echter het populairst, mensen bleven er zelfs voor thuis. Superhandig daarbij waren de gedrukte hitlijsten die iedere week bij de platenzaak opgehaald konden worden. Het programma werd in 1969 omgedoopt tot ‘Veronica Top 40’, met daarbij de beroemde Tipparade en Alarmschijf. Concurrenten keken met lede ogen naar dit ongekende succes. Hilversum 3 begon in 1968 met een eigen ‘Top 20’, die later uitgroeide van ‘De daverende dertig’ tot de ‘Mega Top 100’.

Enorme concurrentiestrijd

Zeezender Veronica moest in 1974 verplicht het water uit. De Top 40 werd overgenomen door de Stichting Nederlandse Top 40 (opgericht door Lex Harding en Rob Out), waarna de TROS de uitzending op Hilversum 3 overnam. De concurrentiestrijd was in de jaren negentig zo hevig dat de omroepen op Radio 3 in 1993 besloten om nog maar één hitlijst uit te zenden: de Mega Top 100 (tegenwoordig 3FM Mega Top 50). De Top 40 gaf echter niet op. Die vond sponsor Rabobank en Mediamarkt en verhuisde naar Radio 538 waar die tot 2018 werd uitgezonden. Tegenwoordig kun je hem beluisteren op Qmusic.

 

Foto:
Foto van Rob Out (Nationaal Archief)

Laat een reactie achter