Het Rijnlandoffensief

Hoewel het Rijnlandoffensief minder bekend is dan bijvoorbeeld de Slag om Arnhem, was het een van de grootste veldslagen aan het Westfront.

De Rijn oversteken

Volgens de geallieerden was het Rijnlandoffensief beslissend voor het winnen van de Tweede Wereldoorlog. Na het mislukken van Operatie Market Garden (waar de Slag om Arnhem deel van was) in september 1944 kwam de Britse veldmaarschalk Montgomery met een nieuw plan: het Rijnlandoffensief. Het omvatte vijf grootschalige geallieerde operaties: Veritable, Blockbuster, Grenade, Plunder en Varsity. Het doel was het veroveren van het gebied ten westen van de Rijn en het oversteken van de Rijn. Operatie Veritable, bekend als de Slag om het Reichswald, wat het begin van het Rijnlandoffensief en ging op 8 februari 1945 van start. Hiervoor werden 500.000 Britse, Canadese en Amerikaanse soldaten, duizend kanonnen en 34.000 voertuigen ingezet. De operatie verliep echter niet zo soepel. De nazi’s hadden dijken vernield, waardoor de Rijn op sommige plekken twee kilometer breed was geworden. Daarnaast was het gaan dooien, waardoor het oorlogsmaterieel muurvast kwam te zitten in de modder.

Een slachthuis

De Duitsers hadden intussen het dichtbegroeide Reichswald, een bos in de Duits-Nederlandse grensstreek ten oosten van Nijmegen, omgetoverd tot een terrein vol loopgraven, antitankgrachten en schuttersputten. Daar volgde een heftige strijd, waarbij de geallieerden en de nazi’s zelfs met getrokken messen tegen over elkaar kwamen te staan. De grond zag letterlijk rood van het bloed. De Amerikaanse generaal Dwight Eisenhouwer omschreef operatie Veritable later als een slachthuis, erger dan D-Day en het Ardennenoffensief. Alleen al bij deze operatie kwamen 23.000 geallieerden en 38.000 Duitse soldaten om het leven. Nadat ook de andere operaties waren gestart wonnen de geallieerden de strijd op 23 maart 1945. Dankzij operatie Veritable was de weg naar Duitsland geopend en kon een deel van de geallieerden doorstoten naar Berlijn. Een ander deel keerde terug naar Nederland om de nog bezette gebieden te bevrijden.

 

Foto:
Wikimedia

Geef een reactie