Interieur in de jaren 70

Denk je aan het interieur van de jaren 70, dan denk je vast aan schrootjes, rotan stoelen en oranje Brabantia bewaarblikken. Column in de TrosKompas

Gezellig….schrootjes

In de jaren 70 moest het thuis gezellig zijn. Men behing werkelijk het hele huis met drukke groene, oranje, bruine en paarse motieven. Voor een nóg knussere sfeer werd de man des huizes aan het werk gezet om de vloer in de woonkamer open te breken en daar een zitkuil in te maken. Was dat klaar? Dan moest de hal natuurlijk nog betimmerd worden met van die gezellige bruine schrootjes.

Bont gekleurde bewaarblikken

De keuken die kon ook wel een opfrisser gebruiken. Gelukkig dacht Brabantia mee door alle bewaarblikken, broodtrommels en fonduestellen te voorzien van een prachtig oranje kleur met een bonte bloemenprint. Tenslotte werden her en der hangplanten opgehangen in gemacrameede hangplanthouders. Hè, gezellig!

Bank met ribfluweel

Vrienden en familie werden uitgenodigd om het nieuwe interieur te komen bewonderen. Met een glaasje sherry of vermouth in de hand nestelden die zich op de met ribfluweel beklede bank of voor een wat actievere zit op de rotan stoel. De vrouw des huizes presenteerde op een bruin glazen bord lekkere blokjes kaas met daarop zilveruitjes en augurk.

Groen tapijt en visnetten

Daarna werd natuurlijk het volgende opknapproject besproken. De kinderkamers waren nu aan de beurt. Daar zou op de vloer een prachtig groen tapijt komen en op de wanden kwam van dat handige kurk waarop ze zo gemakkelijk hun posters en visnetten konden vastprikken. Natuurlijk kregen ze ook zo’n hippe letterbak.

Lekker retro

De jaren zeventig komen weer terug in het interieur van nu. Een baantje retrobehang is nu helemaal ‘hot’. Ook de zitkuil wordt tegenwoordig door menig interieurontwerper opnieuw uitgevonden. Wil jij een beetje jaren zeventig in je interieur? Dan mogen de rotan stoel en de op nieuw in zwang zijnde gemacrameede hangplanthouder echt niet ontbreken.

 

Foto

Commons Wikimedia

 

4 Comments

  • Die stenen met planken hadden wij ook. Biezen tegels op de vloer was ook erg hip. Wel een vieze boel na verloop van tijd met knoeiende kinderen en katten die ze aan vlarden krapten. Maar gezellig!

    • Inderdaad Marij, de biezen tegels. Leuk hè om weer aan terug te denken.

  • op de foto bank R. zie je een rood tv-tje wat ik nog bezit. In principe is het een camping tv 12 volt als zowel 230Volt (toen 220). Voorzien van een dubbele inschuifbare spriet (AM) en een dipool antenne voor TV en FM ontvangst. Speelt nog prima. Ooit gekocht bij pompstation in de jaren ’70-’80

    • Dat is wel heel bijzonder Hans, zoveel zie je die niet meer.

Geef een reactie