De Zevensprong was super spannend

Handwijzer op "De Zevensprong" in RuurloDe dertiendelige televisieserie ‘De Zevensprong’ werd in 1982 door de NCRV uitgezonden en was werkelijk nagelbijtend spannend.

Verborgen in het Trappenhuis

Op donderdagavond keek jong en oud naar basisschoolleraar Frans van der Steg die het kind Geert-Jan moest redden uit handen van zijn oom, graaf Grisenstijn. Deze hield de jongen gevangen omdat in oude geschriften van graaf Gregorius vermeld stond dat er een schat, ooit bij een kruistocht in de middeleeuwen meegenomen door de eerste graaf Grimbold, verborgen lag in het Trappenhuis. Deze schat kon in het enorme huis met heel veel trappen alleen door een kind gevonden worden.

Het complot van de Zevensprong

Wat de graaf niet wist, was dat er een complot tegen hem bestond. Het complot van de Zevensprong had zes leden: Jan Toereloer, Jan Thomtidom, juffrouw Rosmarijn, tante Willemijn, Roberto en de zwarte spion Iwan die in het Trappenhuis verborgen zat. Na spannende gebeurtenissen kwam daar als zevende lid meester Frans bij, die als privéleraar van Geert-Jan toegang kreeg tot het kasteel en zo de jongen kon helpen bij het zoeken naar de mysterieuze schat.

Allemaal neptrappen

In het getal zeven speelt in het gelijknamige boek ‘De Zevensprong’ van Tonke Dragt een belangrijke rol. Het heeft zeven hoofdstukken, er zitten zeven mensen in het complot en op een kruispunt in het boek staat een wegwijzer met zeven armen. Karst van der Meulen verfilmde als regisseur in 1981 het boek in de bossen van Ruurlo, waar op een vijfsprong een tijdelijke zesde zandweg werd aangelegd. Een zevende weg hoefde niet, die was namelijk geheim. Voor het Trappenhuis werd het leegstaande kasteel in Ruurlo gebruikt, waar als decor allerlei neptrappen werden geplaatst. De schatkist uit de serie bevindt zich overigens nog steeds in het pand van de plaatselijke VVV, waar tevens een speciale ‘Zevensprongroute’ verkrijgbaar is die lang alle locaties van ‘De Zevensprong’ voert.

 

Foto:
Wikipedia

 

1 Comment

  • Ah, de Zevensprong! Goede jeugdherinneringen aan. En… we hebben de DVD box! ? Vooral qua dialoog hier en daar wat oubollig, maar nog steeds erg leuk om te zien.

Laat een reactie achter