Lavendel en maagdelijkheid?

Zo naïef waren de dames uit de Renaissance toch niet? Werkelijk? Zij dachten echt dat ze door het dragen van een takje lavendel hun maagdelijkheid konden behouden….

Glooiende lavendelvelden

Ga je deze zomer op vakantie naar het Middellandse zeegebied, dan kom je ze vast wel tegen van die prachtig glooiende, blauw-paarse lavendelvelden waar een heerlijke aromatische geur boven hangt. Van die velden waar je het liefst (als een dolle met een schaar) doorheen zou willen rennen, om vervolgens de hele auto vol te proppen met de heerlijk geurende takjes.

Mummies in de lavendelolie

De oude Egyptenaren die wisten al lang dat lavendel, behalve een heerlijke geur, waardevolle essentiële olie bevat. Zij gebruikten lavendelolie niet alleen voor parfums, maar ook bij het mummificatieproces. Naar zeggen was faro Toetanchamon (gestorven in 1323 v. Chr.) een echte fan van lavendel. Hij wilde zelfs in zijn graftombe een flinke kruik met lavendelolie.

Lavendelbaden

De Grieken en de Romeinen die badderden maar wat graag in lavendelbaden. Dat gaf niet alleen rust na een pittig gevecht op het slagveld, het heelde tevens de wonden. In de middeleeuwen was men niet zo proper. Om de stank in de huizen te verdrijven, strooide men gewoon lekker royaal lavendelbloemen op de vloer. De heerlijke geur hield tevens het ongedierte en dus ziektes buiten de deur.

Lavendel en de pest

Dat doet denken aan een mooi verhaal uit de omgeving van Marseille. Een groep dieven zou gedurende de pestepidemie in de veertiende eeuw de doden en zieken hebben beroofd. Eenmaal in de kraag gegrepen boden ze in ruil voor ‘genade’ maar wat graag hun geheime (lavendel) wondermiddel aan, waardoor ze vrijelijk al die tijd hadden kunnen roven zonder zelf ziek te zijn geworden.

Maagdelijkheid

De dames in de renaissance waren misschien wel een beetje te naïef! Zij dachten echt dat door het dragen van een takje lavendel en rozemarijn hun maagdelijkheid bewaard zou blijven, maar of dat echt werkte…..?

Veelzijdigheid lavendel

Inmiddels heeft de moderne wetenschap onomstotelijk bewezen dat de werking van de essentiële olie van lavendel inderdaad bijzonder veelzijdig is. Maar we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat deze plant werkelijk prachtig is in de tuin of op heerlijk op het balkon. Wist je dat lavendel, wanneer die lekker in het zonnetje staat en goed gesnoeid wordt, wel tien tot vijftien jaar oud kan worden?

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

1 Comment

  • Lavendel wordt vaak bij de ingangen van oude boerderijen gepoot om de kwade geesten te weren. Lavendel zuivert huis en haard. Paar takken lavendel in de (open) haard branden wanneer je in een ander huis gaat wonen brengt geluk

Geef een reactie