Operatie Manna

De Hongerwinter had rampzalige gevolgen voor de bevolking. West-Nederland had aan het eind van de oorlog honger en niet zo’n beetje ook. Gelukkig was de redding nabij.

Akkoord van Achterveld

Radio Herrijzend Nederland had in die laatste oorlogsdagen een speciale mededeling: ‘Enkele minuten geleden meldde de BBC dat de eerste vliegtuigen geladen met voedsel voor bezet Nederland zijn opgestegen’. Daaraan voorafgaand waren op 28 april 1945 hooggeplaatste militairen en ambtenaren uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Amerika en Nederland, onder wie prins Bernhard, bij elkaar gekomen in het Utrechtse Achterveld. Daar hoopten ze overeenstemming te bereiken over zowel de voedseldroppings als over de capitulatie van Duitsland. Het Akkoord van Achterveld werd op dinsdag 1 mei 1945 door de Duitsers en de Britten ondertekend. Nederland ondertekende deze overeenkomst niet uit protest over het uitblijven van de capitulatie.

Hevig geëmotioneerd

De Britten hadden ondertussen hun piloten de opdracht gegeven om op 29 april 1945 te gaan starten met Operatie Manna, afgeleid van het Bijbelboek ‘Exodus’, waarin het brood uit de hemel regent. 242 Lancasters van de Royal Air Force (RAF) vlogen naar de vliegvelden Haamstede, Ypenburg, Waalhaven en Valkenburg en boven de paardenrenbaan Duindigt om daar de voedselpakketten te droppen. Daarin zat onder meer biscuits, margarine, meel, thee, eipoeder, chocolade en soms een pakje sigaretten. De Amerikanen startten op 1 mei 1945 met Operatie Chowhound. De United States Army Air Force (USAAF) vloog met 400 ‘Vliegende Forten’ (B-17’s) naar de vliegvelden Vogelenzang, Schiphol, Bergen en Hilversum en naar onder meer de stad Utrecht. Met een bulderend geraas kwamen de vliegtuigen laag over Nederland. Dat was een bijzonder indrukwekkende ervaring die veel Nederlanders nooit meer zouden vergeten. Met tranen in de ogen zagen de piloten hoe een uitzinnige, uitgehongerde bevolking, in straten en zelfs boven op de daken van hun huizen stond om hen te verwelkomen. In acht dagen tijd werd meer dan 11.000 ton aan goederen afgeworpen boven bezet Nederlands gebied.

 

Foto
Nationaal Archief

 

 

Laat een reactie achter