Er werd vroeger heel wat afgekookt met de snelkookpan. Toch waren er aardig wat huisvrouwen die de pan voor geen goud durfden aan te raken.
Ideaal voor conservenindustrie
De snelkookpan, ook wel hogedrukpan, is een uitvinding van Denis Papin in 1679. Door water te koken in een hermetisch afgesloten pan ontstaat er een hoge druk waardoor er een hoge temperatuur van ongeveer 120 graden bereikt kan worden in plaats van de gemiddelde 100 graden. Deze handige uitvinding werd vanaf 1809 tot aan 1905 gebruikt door de conservenindustrie door in heel grote hogedrukpannen voedsel te koken zodat het langer houdbaar bleef.
Flex-Seal Speed Cooker
Alfred Vischler introduceerde in New York City de Flex-Seal Speed Cooker, een snelkookpan voor de consument. Zijn pan werd zo’n doorslaand succes dat menig Europese fabrikant met een eigen versie op de markt kwam. Ook in ons land werd de huisvrouw vanaf de jaren vijftig op de huishoudbeurs verleid tot de aanschaf van de energiezuinige hogedrukpan. Merken als Fissler en Tomado beloofden een bereiding van heerlijke bouillons, zacht gestoomde visjes en knapperige groenten. Zelfs het meest taaie stuk vlees kon worden omgetoverd tot super mals suddervlees in slechts twee derde van de tijd.
Snert tegen het plafond
Hoe tijdbesparend het ook was. Heel wat dames vonden het behoorlijk eng wanneer de opgebouwde stoom luid sissend de pan verliet. Horrorverhalen over ontploffende pannen vol met snert tegen het keurige witte keukenplafond deden de verkoopcijfers dan ook geen goed. Zo adverteerde Tefal in de jaren tachtig zelfs met de slogan: ‘Wie is nu nog bang voor de snelkookpan?’. Men kon de Tefal Maître twee weken uitproberen met een niet-goed-geld-teruggarantie. Tegenwoordig is de snelkookpan weer helemaal ‘hot’. Er is zelfs een app waarmee men lekker lui vanaf de bank kan kijken wanneer het eten klaar is en kan zien of de temperatuur aangepast moet worden.
Foto:
Nationaal Archief