Televisieshow All in the Family

De komedieserie ‘All in the Family’ was zo taboedoorbrekend, dat het in Amerika een van de invloedrijkste televisieprogramma’s van de twintigste eeuw werd.

Fictieve arbeidersfamilie Bunker

Scenarioschrijver Norman Lear wilde eind jaren zestig een programma maken waarin ‘echte mensen met echte problemen ‘ te zien waren. Op een satirische wijze wilde hij onderwerpen zoals religie, racisme, vrouwenrechten, miskraam en homoseksualiteit bespreekbaar maken. Revolutionair, want zulke gevoelige onderwerpen waren voorheen nog nooit tijdens een komedieserie  op televisie uitgezonden. De Amerikaanse zender CBS had op de premièredag op 21 januari 1971 zelfs extra mensen ingezet om een mogelijke telefonische klachtenstroom op te vangen. Hoewel de eerste uitzending veel stof deed opwaaien, omarmden de Amerikanen de fictieve arbeidersfamilie Bunker. Ook in ons land keek men van 1972 tot 1980 graag naar de kortzichtige en conservatieve taxichauffeur Archie Bunker (Carroll O’Connor). Zijn echtgenote was de goedhartige Edith (Jean Stapleton) die met haar schrille stem de ruzietjes tussen Archie en hun feministische dochter Gloria (Sally Struthers) probeerde te sussen. Archie voerde pittige politieke discussies met zijn liberale schoonzoon Michael (Rob Reiner), die hij denigrerend ‘Meathead’ noemde.

Archie Bunker-effect

Sommige afleveringen maakten door alle humor heen juist inhoudelijk diepe indruk. Zoals de aflevering waarin Edith aan Archie vertelt dat een indringer haar wilde verkrachten. En die waarin ze aan dochter Gloria vertelt over de schaamte die ze daarover voelt. Van 1979 tot 1983 keek men naar de vervolgserie ‘Archies Bunker’s Place’, waarin Archie zijn eeuwige discussies niet in de woonkamer, maar in zijn bar voerde. Het tweede seizoen in 1980 begon met de dood van Edith, omdat actrice Jean Stapleton uit de serie stapte. Ondanks de goede bedoelingen van Lear om de vastgeroeste denkpatronen bij Amerikanen te veranderen, sympathiseerden velen juist met de vooroordelen van Archie Bunker. Het verschijnsel van identificeren met negatieve rolmodellen wordt daarom ook wel het Archie Bunker-effect genoemd.

 

Foto
Commons Wikimedia

Laat een reactie achter