Volendamse popband The Cats

Vanaf de jaren zestig veroverde de Volendamse band The Cats met hun palingsound miljoenen harten in binnen- en buitenland.

Pondje paling

De carrière van Cees Veerman (zang, gitaar), Piet Veerman (zang, gitaar), Arnold Mühren (bas), Jaap Schilder (gitaar, toetsen) en Theo Klouwer (drums) begon in 1965 na het winnen van een talentenjacht, georganiseerd door Radio Veronica. Dat leverde ze een plantencontract op; hun debuutsingle was het nummer ‘Juke-box’. Manager Jan Buijs was echter ontevreden over de opnamekwaliteit en schreef brieven naar verschillende platenmaatschappijen, waarop de mannen in 1966 na een auditie een nieuw platencontract kregen. Ze scoorden hun eerste hit ‘What A Crazy Life’. Twee jaar later braken ze pas echt door met ‘Times Where When’ en ‘Lea’. Het karakterestieke geluid en de subtiele melancholie werden door radio-dj Joost den Draaijer (Willem van Kooten) in 1968 omschreven als ‘palingsound’. Misschien dat het pondje paling wat manager Buijs steevast meenam naar de radiostudio hier wel een rol in speelde. Succesnummers als ‘Why’, ‘Where Have I Been Wrong’ en ‘One Way Wind’ volgden. De bandleden werden ook in het buitenland megapopulair en in Suriname en in Indonesië als wereldsterren ontvangen.

Gloriedagen voorbij

The Cats joegen in 1974 hun ‘American dream’ na en brachten in de VS twee albums uit, echter zonder het gewenste succes. Teleurgesteld keerden ze huiswaarts, waarna ieder zijns weegs ging. Na verschillende comebacks vielen The Cats in 1985 definitief uit elkaar. In 1994 brachten ze, zonder Piet Veerman, hun album ‘Shine On’ uit. Helaas bleek ook nu weer dat de roemrijke gloriedagen echt voorbij waren. In 2001 kwam het verdrietige nieuws dat drummer Theo Klouwer was overleden. Ter ere van hun veertigjarig artiestenjubileum brachten ze in 2006 de toepasselijke nummers ‘Those Were The Days’ en ‘The Best Years Of My Life’ uit. In 2014 overleed Cees Veerman in Indonesië. De palingsound van The Cats leeft nog altijd voort dankzij drie verschillende tributebands die de nostalgische nummers ten gehore brengen.

 

Foto:
Nationaal Archief

3 Comments

 • ♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️
  De CATS hadden in NL, meerdere jaren succes. Het waren dus voor de NL smaak van toen, prima songs. Songs waarop men lekker kon MEEGALMEN.
  Men hoorden de CATS ‘dag en nacht’ op de radio dus hoefden men niks te kopen . . . .
  De CATS, verwierven zich een grote gunfactor in NL. Zoiets wil niet zeggen dat dit ook in andere landen zo zal zijn.
  Mogelijk was het repertoire van de CATS net niet groot genoeg voor andere landen, om daaruit een favoriet, naar HUN smaak, te kunnen kiezen.
  Mogelijk vond men het wat te huilerig en traag meeslepend klinken.
  Jammer dat de CATS het opgaven ipv door te zetten of eventueel zelfs oude, bijna vergeten songs van anderen op te poetsen en te coveren.
  ♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️?♥️

 • Ik blijf de liedjes nog steeds prachtig vinden. Luister er graag na en het doet me denken aan mijn jonge jaren. Heerlijk.

 • Misschien wel de beste band die nederland heeft voortgebracht,wij draaien wekelijks nog cd,s van ze

Laat een reactie achter