Van lekkende schuilplek tot hightech vakantie-artikel. Lekker slapen in een tent? Nou daar dachten onze voorouders vast heel anders over.
Romeins tentenkamp
De vakantieperiode is weer aangebroken en we trekken er massaal met de tent op uit. Fijn kamperen, heerlijk toch? Nou, daar dachten onze voorouders vast heel anders over. Natuurlijk zullen ze een tent best knus gevonden hebben, maar de belangrijkste functie ervan was toch om beschut de nacht of regenachtige dag in door te brengen. De oudste tentachtige constructie is gevonden bij Nice, daar heeft men in een grot een constructie gevonden die bedekt was met mammoethuid. Ook in Siberië en Mongolië zijn deze tenten teruggevonden. De tenten die rond 450 voor Christus door de toen nog rondtrekkende bevolking werden gebruikt, waren gemaakt van houten palen waar dierenhuiden tegenaan gespannen werden. De Romeinen waren de eerste die de tent op een heel andere manier gingen toepassen. Wanneer de legers ten strijde trokken werden hele tentenkampen opgezet. De tenten werden bedekt met kalfs- of geitenhuid en daar sliepen zo’n acht soldaten in. De officieren hadden het vast wat luxer, die zullen wel een eigen tentje gehad hebben.
Tenten van Napoleons leger
Het leger van Napoleon had het al wat beter. De dierenhuiden waren vervangen door tentdoeken, die een betere beschutting gaven tegen de regen en de wind. Ook toen moesten ze snel op te zetten en af te breken zijn, dus groot waren ze zeker niet. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hadden de legers het pas echt slecht. Hun tentjes waren gemaakt van een zo slechte kwaliteit doek, dat het nauwelijks verschil maakte of ze er wel of niet in lagen. Door de eeuwen heen werd de tent steeds meer ontwikkeld. Het zware canvas, dat overigens uren nodig had om te drogen voordat men het kon opbergen, werd vervangen door een lichtgewicht synthetisch materiaal. Pas in de jaren zeventig werd er volop geëxperimeteerd met nieuwe synthetisch materiaal en waterdichte coatings. Tot op de dag van vandaag komen er steeds nieuwere, lichtere en betere tenten op de markt.
Foto
Nationaal Archief