Lekkere geschiedenis van de tapas

Wie heeft de tapas bedacht? Waren het de Spaanse boeren, de obers of toch de Spaanse koning Alfonso X die graag wat kleine hapjes nuttigde?

Kwam het door de boeren?

De ene versie zegt dat het kwam door de boeren en de werklieden. Zij hadden behoefte om tussen de zware arbeid door wat kleins te eten. Zeg maar, om het energiepeil hoog te houden tussen het ontbijt en de hoofdmaaltijd. Vaak waren de tapas behoorlijk vettig en tja…dat moest natuurlijk met een slokje (of twee, drie…) wijn weggespoeld worden. Kijk en dat zorgde er weer voor, dat het lichaam deze ‘broodnodige’ hapjes weer moest verteren. En wat doe je dan…een lekker tukkie (siësta). Daarna kon men weer fris en fruitig aan de slag.

De Spaanse koning at tapas

Of komt de tapas van één van de verschillende versies over de Spaanse koning Alfonso X? Dat hij tijdens zijn ‘ziek zijn’ kleine hapjes en wijn kreeg toegediend. Hij vond dat zo’n goed idee, dat hij de tavernes de opdracht gaf altijd hapjes te serveren tijdens het drinken. Zo steeg de alcohol trouwens ook niet zo snel naar de kop. Of was het de andere versie? Dat hij tijdens zijn reis in een zandstorm terecht kwam en moest schuilen in een taverne. Een ober bedekte zijn glas met een plakje ham (tapa betekend deksel), zodat er geen zand in zijn drankje kwam.

De ober bedacht de tapas?

Weer een andere versie is dat het obers waren, die in plaats van een schoteltje op het glas (tegen insecten) tapas gingen gebruiken om zo klanten te kunnen trekken. Bij deze versie kwam er toch echt geen koning aan te pas. Nu we het over obers hebben? Maak ik even een bruggetje….wat drinken we eigenlijk bij tapas? Traditioneel gezien zouden we er een glas lekker gekoelde droge fino sherry bij moeten drinken. Ben je niet zo’n sherry drinker? Wijn of bier mag natuurlijk ook. Of wat dacht je van een zelfgemaakte Sangria?

 

Foto
Nationaal Archief

 

Laat een reactie achter