Oeroude bloemsierkunst

Wat is er nu leuker om zelf een prachtige bloemenkrans te maken? Maar hoe komen we eigenlijk aan de bloemsierkunst?

Chinese bloemsierkunst

In China gebruikte men in de vijfde eeuw na Christus bloemen in het boeddhisme voor offering en voor religieuze doeleinden. Bloemschikken werd in de eeuwen die volgden steeds belangrijker en haast verheven tot een ware kunst. In de schikking werd bloedserieus nagedacht welke bloem waar moest komen te staan en over de betekenis ervan.

Japanse bloemsierkunst

Vanaf ca. 7000 hebben Chinese monniken deze specifieke bloemschikvorm naar Japan overgebracht. Daar werd het voornamelijk gebruikt als offer aan Boeddha. In de vijftiende eeuw ontstond de bloemschikvorm de ‘Ikebana’. Er werden scholen opgericht om deze serieuze bloemschikkunst te leren en bestuderen.

De Egyptische bloemsierkunst

In het oude Egypte gebruikte men bloemen voor het versieren van de graven of bij het vereren van hun goden. Op muren van oude grafmonumenten staan Lotusbloemen, Acanthus en Papyrus afgebeeld. Men denkt dat de Egyptenaren de eerste binnen Europa waren die bloemversieringen maakten.

De Griekse bloemsierkunst

De Grieken gebruikten kransen voor de Olympische Spelen, als eerbetoon aan de winnaars. Tempels en gebouwen werden versierd met bloemslingers en bloemblaadjes werden rijkelijk gestrooid tijdens belangrijke ceremonies. Nog steeds zijn er gebeeldhouwde guirlandes en kransen te bewonderen op oude Griekse gebouwen.

De middeleeuwse bloemsierkunst

Bloemen werden toen steeds meer ter decoratie gebruikt. Alhoewel….misschien toch nog alleen door de rijken om hun, met eten, volgeladen tafels mee te decoreren. Dat kunnen we zien op schilderijen uit die tijd.

De Victoriaanse bloemsierkunst

De dames uit die tijd hielden wel van een bloemetje. Jurken, haren en polsen werden er rijkelijk mee versierd. Bloemen waren niet weg te denken tijdens de overdadige feesten. De biedermeier (een compacte schikking) werd toen veelvuldig gebruikt. De bruiden droegen vanaf die tijd een bruidsboeket. Pas eind negentiende eeuw ontstond het vak van bloembinder en kon je een heerlijke ruiker kopen in een bloemenwinkel.

Welke kleur bloem moet je eigenlijk geven?

Wist je dat gele bloemen staan voor haat? Roze staat voor romantiek, witte voor puurheid, rode voor natuurlijk de liefde en oranje staat voor vrolijkheid. Een ouder iemand een witte ruiker geven? Dat is misschien niet heel handig. Wit wordt vaak geassocieerd met een begrafenis.

 

 

Foto:
Nationaal Archief

3 Comments

  • En ik maar mooie gele bossen bloemen geven omdat het zo vrolijk en zomers is. Zal dus om moeten schakelen naar oranje.
    Weer wat geleerd. Dank je!

    • Gewoon lekker gele blijven geven hoor Peter. Niet iedereen kent het gebruik van de kleuren en trouwens wanneer ze je kennen weten ze bloemen geven komt altijd uit een goed hart….op zwarte rozen na.

Geef een reactie