Pleegzuster Bloedwijn verslavend lekker

Pleegzuster Bloedwijn beleefde hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig. Advertenties beloofden een heerlijk leven. Kwam dat alléén door de kruiden?

Advertenties  jaren vijftig

‘Kent u óók dat gevoel, die moeheid, die slapte, die lusteloosheid? Maakt u niet ongerust: U wordt weer fit en flink, tot alle werk in staat, als u een poosje Pleegzuster Bloedwijn drinkt!’ Met deze advertentie uit de jaren vijftig moedigde de firma Chefaro ‘de herstellenden, de zieken én de kinderen met bloedarmoede’ aan tot het nuttigen van enkele glaasjes Pleegzuster Bloedwijn.

Toevoegingen in de wijn

De ‘medicinale’ rode wijn was versterkt met ijzerverbindingen, caliumglycerofosfaat en ginseng en volgens Chefaro uiterst behulpzaam tegen allerlei kwaaltjes. Ook de kraamvrouw in die tijd kreeg Pleegzuster Bloedwijn om flink aan te sterken.

Gouden Medaille

Bloedwijn drinken was jaren daarvoor al erg populair. In een krant uit 1894 bevalen zelfs artsen de ‘met een gouden medaille bekroonde Mesener Bloedwijn’ (Hongaarse port) van harte aan! In de jaren twintig plaatste de firma Haco zelfs prijsvragen in de krant, waarin de lezers een gedicht over de bloedwijn De Pleegzuster konden insturen ‘welk geschikt moet zijn om als reclame gepubliceerd te worden’.

Bloedwijn óók voor heren

Pleegzuster Bloedwijn beleefde hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig. De advertenties in de vrouwenbladen en kranten beloofden dat het niet alleen voor dames en ouderen heilzaam was, maar ook voor de heren. Door het nuttigen van enkele glaasjes per dag konden die wat doen aan ‘de overspanning’! De bloedwijn was in die jaren gewoon te koop in de supermarkt, waardoor heel wat mensen er net iets te gretig gebruik van maakten.

Pleegzuster Bloedwijn onderzocht

Uiteindelijk onderzocht de Reclame Code Commissie in 1998 of Pleegzuster Bloedwijn daadwerkelijk een medicijn was, of dat men zich zo prettig voelde door het alcoholpercentage van 13,5%. De uitkomst was duidelijk: Pleegzuster Bloedwijn kon best helpen tegen een aantal kwaaltjes, maar het was géén medicijn.

 

Foto:
Nationaal Archief

5 Comments

 • Wat een ontzettend leuke website is dit, bedankt! Hoe kwam ik hierop terecht? Ik was aan het zoeken naar info over Pleegzuster Bloedwijn. Heerlijke wijn, heb het jaren gedronken maar ook al jaren niet meer. Dus, ga ik op zoek naar waar nog te koop…..

 • Heerlijke wijn, alleen helaas niet meer te koop bij de Jumbo! Die van Zonnatura vind ik niet lekker ?

  • Dank je wel Sander, ik heb het meteen aangepast.

 • Ik herinner me de legendarische tekst op etiket;
  Elke dag een glas en u bent
  Weer snel reconvalescent.

  Staat voor

  Herstellend van ziekteperiode….

Geef een reactie