Spekkedikken met oud en nieuw

Een heerlijke geur van versgebakken spekkedikken verspreidde zich door de keuken. Mmm, dat was pas een lekkere vette ondergrond tijdens oud en nieuw.

In welke regio’s eet men spekkedik?

De spekdik, spekke(n)dikken, spekkedik of roggekoek werd voornamelijk in delen van Friesland, Groningen en Drenthe gegeten rondom de jaarwisseling. Het hoofdbestanddeel van dit kleine ‘pannenkoekje’ is roggemeel, eieren en veel suiker waar een beslag van werd gemaakt. Nadat het zoete beslag op het wafelijzer werd gegoten, legde men er wat spek en een paar plakjes worst op. Het wafelijzer werd gesloten en ging hupsakee het vuur in.

Spekdikken een traditie

Vroeger kreeg men vaak een (giet)ijzeren wafelijzer als huwelijksgeschenk. De bladen waren versiert met ruitjes, vogeltjes of met een bloemetjesmotief. Mooi, maar ze waren wel hartstikke zwaar om boven het vuur te houden. Dus wat doe je met een man in huis die gedurende de wintermaanden toch niet zo veel op het land te doen had? Precies… aan het werk zetten door hem de spekkedikken te laten bakken!

Spekkedik stevige kost

Een lekkere combinatie, het zoetige beslag en het zoute en toch wel het vettige van het spek en de worst. Nog steeds worden er traditioneel heerlijke spekkedikken gebakken, alleen nu met zo’n handige elektrische wafelijzer. Je moet het beslag wel een dag van te voren maken, zodat het lekker lobbig kan worden. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 1000 g roggemeel
  • 200 g margarine
  • 500 g basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 350 g ontbijtspek
  • 2 grote (Drents) droge worsten
  • Water

Bereiding
Smelt de boter. Deze mag niet bruin worden. Voeg de basterdsuiker en een halve liter water toe en roer alles tot de suiker is gesmolten. Voeg daarna de meel, zout en eieren toe. Voeg water toe naar eigen inzicht. Het moet lobbig beslag worden. Dikker dan pannenkoekenbeslag. Zet het beslag een nachtje weg. Ga je bakken? Leg wat beslag op het ijzer met wat worst en spek. IJzer dichtknijpen, even wachten en smullen maar!

 

Foto
Commons Wikimedia

2 Comments

  • Ik zag ergens de term ‘spekkedikken’ voorbij komen en vroeg me al zo erg af wat het is, ik heb het eindelijk ontdekt! En het klinkt ook nog eens super lekker! Ik heb alleen geen wafelijzer.

Geef een reactie